GROZLJIVO

»Strmoglavljeno rusko letalo je razpadlo v zraku«

Objavljeno 01. november 2015 18.31 | Posodobljeno 01. november 2015 18.31 | Piše: STA, S. U.

Ruske oblasti so medtem letalski družbi Kogalimavija ukazale, naj varnostno preveri vse svoje airbuse 321.

MOSKVA – Rusko potniško letalo airbus 321, ki je v soboto strmoglavilo na egiptovskem polotoku Sinaj, je razpadlo v zraku, je danes za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti povedal Viktor Soročenko iz ruskega meddržavnega odbora za letalstvo. Ruske oblasti so medtem letalski družbi Kogalimavija ukazale, naj varnostno preveri vse svoje airbuse 321.

»Letalo je razpadlo v zraku, deli so razsuti na obsežnem območju,« je Soročenko po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal v Kairu, kjer je del mednarodne skupine strokovnjakov iz Rusije, Egipta, Francije in Irske. A po njegovih besedah je še prezgodaj za zaključke o vzroku strmoglavljenja.

Medtem je ruska agencija za nadzor v prometu Rostransnadzor izdala ukaz družbi Kogalimavija, da naj do ponedeljka preveri vse svoje airbuse 321.

A to po navedbah letalske družbe neposredno ne pomeni, da so jim ukazali, naj prizemljijo preostalih šest airbusov 321. Družbi so ukazali, naj prekine rabo svojih letal eno po eno, da izvede eno- ali dvourne preglede in oceni tveganja, so za AFP povedali v Kogalimaviji.

Za zdaj pa še vedno ni znan vzrok sobotnega strmoglavljenja letala, ki je na poti iz Šarm el Šejka v Sankt Peterburg z 224 ljudmi na krovu treščilo na polotok Sinaj. Veja džihadistične skupine Islamska država v Egiptu trdi, da je letalo sestrelila, a tako Moskva kot Kairo sta te navedbe ovrgla. Nekateri mediji so poročali, da prvi izsledki preiskave kažejo, da je bila vzrok nesreče tehnična napaka.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes pozval, naj se počaka na izsledke preiskave vzroka strmoglavljenja.

Deli s prijatelji