TATVINA

Štiri tone sira 
je dobilo noge

Objavljeno 11. december 2015 21.30 | Posodobljeno 11. december 2015 21.30 | Piše: U. S.

Tatovi so v popolni tišini vlomili skozi zadnja vrata mlekarne.

Če se mu ne morete upreti, izberite tistega z manj maščobe.

PARIZ – Tatovi v Franciji ne prežijo le za parfumi in dizajnerskimi stvaritvami: francoska policija zadnje dni poskuša izslediti štiri tone sira comté, ki so ga za zdaj še neznanci sunili iz mlekarne v kraju Goux-les-Usiers na vzhodu države.

»Nič nismo slišali,« je povedal André, ki živi ob mlekarni, »tisti, ki so to naredili, morajo dobro poznati območje.« Tatovi so prerezali bodečo žico in s pomočjo vzvoda, osnovnega pripomočka za vlamljanje, prišli skozi zadnja vrata. V popolni tišini so odnesli sto hlebcev dragocenega sira comté, posebnost regije Franche-Comté. Čeprav se zdi sir precej manj glamurozen kot lesketajoči se dragulji, posel ni skoraj nič manj donosen: kilogram tovrstnega staranega sira stane namreč tudi do 40 evrov. Policija pravi, da bodo tatovi za plen iztržili najmanj 40.000 evrov. Comté se namreč ponaša z zaščiteno označbo poreklo, kar pomeni, da ga lahko predelujejo le v tisti regiji. Pridobivajo ga iz (nepasteriziranega) mleka krav pasme montbeliard (simentalsko govedo), sir v kleti pustijo zoreti do 36 mesecev; ima značilen oreškast in sladkoben okus.

Policija obenem preiskuje krajo velikih vozil, ki so jih morda uporabili za prevoz sira, tega, so prepričani preiskovalci, bodo prodali na črnem trgu – povpraševanje po njem je namreč v tem letnem času veliko zaradi bližajočih se praznikov. Tatovi to dobro vedo, saj so v zadnjem obdobju udarili še dvakrat, obakrat pa odnesli podobne količine slavnega sira.

Študija iz leta 2011 je pokazala, da največkrat ukradeni prehrambni izdelek ni staran viski ali govedina kobe, ampak sir – kar štiri odstotke vsega pridelanega sira je ukradenega.

Deli s prijatelji