TRAGEDIJA

Sredi noči v ognju
 umrlo pet otrok

Objavljeno 10. april 2017 21.10 | Posodobljeno 10. april 2017 21.10 | Piše: U. S.

Zakaj je zagorelo, ni znano, nekaj ljudi se zdravi v bolnišnici.

Fotografija je simbolična.

PIERRE – Prebivalci Spearfisha v Južni Dakoti v ZDA so pretreseni, v ognju, ki je pred tednom dni v nekaj minutah zajel celotno hišo, je umrlo kar pet otrok, starih od šest do enajst let.

Ko so v zgodnjih jutranjih urah, še pred svitom, gasilci prihiteli pred družinsko hišo, je bila ta že povsem v plamenih. V njej je bilo sicer šest otrok, po nekaterih podatkih naj bi jih tam pri prijateljih nekaj prespalo, ter tudi odrasli, ki so jih poskušali rešiti, a niso bili uspešni. Odrasli so preživeli, reševalci so jih odpeljali v bolnišnico, kakšno je njihovo zdravstveno stanje, ni znano.

»Kar smo videli in doživeli to jutro, je groza, ki se je ne da opisati,« je povedal policist Boyd Dean. »Bilo je strašno, najhujši so bili zvoki, ljudje v hiši so kričali, gasilci so vpili, slišati je bilo požarne alarme,« je povedala soseda Claire Ringelspaugh, ki je videla plamene na drugi strani ulice. Mirne noči je bilo konec, vse pa je postalo še bolj grozljivo, ko so prebivalci izvedeli, da je v hiši ujetih več otrok. »Začela sem jokati,« prizna Ringelspaughova iz Spearfisha, kjer živi okoli 11.000 ljudi.

Preiskava še poteka, zakaj je zagorelo, še ni znano; gasilce so poklicali okoli 4.30 po lokalnem času. »Fantje so naredili, kar so lahko,« je povedal poveljnik gasilcev Mark Sachara in še, da je bil požar tako obsežen, da niso mogli v hišo in iskat žrtve. Poleg tega se je začela vdirati streha, kar je pomenilo še dodatno nevarnost. Več kot eno uro so se spopadali z zublji, preden so jih zadušili.

Oblasti morajo žrtve še identificirati, sorodniki pa so na spletni strani GoFundMe objavili fotografijo otrok in prosili za pomoč za njihove družine; ali so na fotografiji otroci, ki so umrli v požaru, ni povsem jasno. Člani skupnosti so že začeli zbirati pomoč za družino, ki je živela v zdaj uničeni hiši, in je ostala brez vsega; po poročanju nekaterih medijev naj bi v kratkem, v dobrem mesecu, dobili dojenčka, imajo še dveletnega otroka.

Deli s prijatelji