SISTEMATIČNO

Srb trideset let 
ropal Belgijce

Objavljeno 13. december 2015 22.00 | Posodobljeno 13. december 2015 22.00 | Piše: E. B.
Ključne besede: Đurica Đorđević

Đurica Đorđević je že petkrat pobegnil iz belgijskih zaporov.

Fotografija je simbolična.

Več kot trideset let je ropal in strašil po Belgiji, petkrat je celo pobegnil iz tamkajšnjih zaporov. In čeprav so mu oblasti 2005. izrekle prepoved vstopa v državo, je neustrašni in drzni Đurica Đorđević načrtoval nov udar. Tokrat s hčerkinim partnerjem.

Prijeli so ga v mestu Molenbek blizu Bruslja, policija pa je prepričana, da se je v njihovo državo vrnil, da bi nadaljeval kriminalno kariero. Belgijski mediji poročajo o Đorđeviću kot o enem največjih razbojnikov v njihovi zgodovini: specializiral se je za rope poštnih kombijev, ki so prevažali denar, povezujejo pa ga tudi z enim največjih belgijskih mafijcev, Patrickom Haemersom. Tokrat se je v prepovedano deželo vrnil kot Aleksandar Abramović, a so ga policisti takoj po vstopu uvrstili na seznam osumljencev in ga začeli zasledovati. Spremljali so ga več kot štirinajst dni in sklenili, da s hčerkinim partnerjem, menda prav tako starim znancem policije, načrtuje nov podvig. Ko so potrkali na njegova vrata, se je predstavil z lažnim imenom, a so ga izdali prstni odtisi.

Đorđević je začel kriminalno kariero v Belgiji pred več kot tremi desetletji. Prvič so ga obsodili 1980. zaradi goljufije na tri leta zapora, a mu je uspelo pobegniti. Še istega leta so ga obsodili še zaradi ropa in zaprli za šest let, a je spet pobegnil. Eno leto pozneje je zaradi serije ropov dobil sedem let zapora, vendar mu je še tretjič uspelo pobegniti izza rešetk, bežal je še dvakrat, 1993. in 1997. Zadnje dejanje, napad na oboroženo vozilo, naj bi zagrešil 1999., takrat so ga obsodili na novih šest let. Belgijci so se naveličali neutrudnega Đorđevića in ga 2005. izročili domovini Srbiji, takrat so mu tudi izrekli prepoved vstopa v njihovo državo vse do leta 2018. Toda večkratni obsojenec se je že leto pozneje vrnil in si prislužil novo zaporno kazen; 2007. so ga izpustili in spet izročili Srbiji, a kot kaže, je Belgija zanj kakor obljubljena dežela. 

Deli s prijatelji