NEKAZNOVANO

Sojenje za umor slovenskega šoferja
 je ustavila nosečnost

Objavljeno 14. julij 2011 21.11 | Posodobljeno 15. julij 2011 06.30 | Piše: B. C.

Srbski morilci Darka Koširja se že skoraj štiri leta izmikajo zatožni klopi

Cisterna v jarku, za volanom ustreljeni Slovenec
BEOGRAD – V Srbiji pripravljajo spremembo zakonodaje o kazenskem postopku, saj so končno ugotovili, da so sojenja v njihovi državi maratonsko dolga, sodni zaostanki pa katastrofalni. Že nekaj časa imajo sicer pravilo, da prednostno rešujejo zadeve, ki se na sodiščih vlečejo kot jara kača. Ena od takšnih, ki po priznanju odgovornih na višjem sodišču v Beogradu še prav posebno bode v oči, je primer proti morilcem Darka Koširja.

Zaplet na zaplet

Zaključne besede in sodba so bile po bliskovito izpeljanem procesu napovedane za november 2007, sledile so volitve sodnikov in predsednik senata, ki je bil pristojen za ta primer, ni dobil vnovičnega mandata. Primer je prevzel drug sodnik, ki pa od vsega začetka le poskuša znova izpeljati celoten postopek. Enkrat razprave ni bilo, ker je bil na smučanju eden od odvetnikov, drugič ni bilo sodnika, tretjič je zbolel eden od obtožencev, četrtič, petič in šestič so bili priročni drugi izgovori. Tiskovna predstavnica višjega sodišča Dušica Ristić je februarja letos zagotovila, da izgovorov ne bo več in da bo šlo v zadevi Košir odtlej s polno paro. Polna para na srbski način pa je pomenilo, da je bilo sojenje pozimi razpisano za poleti. Iz vsega skupaj kajpak znova ni bilo nič.

Zaslišanje po porodu

»Nerodno, ni kaj. Spet je odpadlo. Obtožena Dragana Okić se je zapletla z nekim fantom in zanosila,« nam je dejal odvetnik Borivoje Borović, ki v procesu zastopa prvoobtoženo Mirjano Andrejić. Kot pravi, pač ne gre soditi nosečnicam, zato so se dogovorili, da se znova snidejo, ko bo porod za njo. Proces se bo tako formalno znova začel, če se sploh bo, 9. novembra letos. Natanko štiri leta po napovedani sodbi, torej. Dragana Okić, ob kaznivem dejanju 18. maja 2005 ji je bilo komaj 15 let, tedaj 26-letna Andrejićeva, 17-letni Miloš Maričić in 30-letna Jelena Okić so obtoženi kaznivih dejanj razbojništva in umora. Koširjevo truplo so našli za volanom cisterne v jarku ob avtocesti Beograd–Šid. Preiskovalci so tavali v temi, dokler se Maričić v domačem Dobanovcu ni pohvalil z morilskim podvigom. Izkazalo se je, da se četverica ni prvič odpravila do tako imenovane dobanovške pentlje, da bi ustavljala tovornjakarje, s pištolo Andrejićeve ustrahovala prevoznike in jih ropala. Kaj so ukradli Koširju, še ni povsem jasno, znano pa je, da je v njegovo kabino splezala 15-letnica in ga hladnokrvno ustrelila.
Deli s prijatelji