TERORISTIČNI POKOL

Slovenci v Franciji: ni še jasno, ali so vsi na varnem

Objavljeno 14. november 2015 02.54 | Posodobljeno 14. november 2015 03.34 | Piše: K. K.

Ministrstvo za zunanje zadeve še ne poroča, ali je med žrtvami dogajanja v Parizu tudi kakšen slovenski državljan.

LJUBLJANA, PARIZ – Medtem ko tuji mediji poročajo, da je ameriški predsednik Barack Obama pristojnim že naročil, naj preverijo, ali so med žrtvami pokola v Parizu na petek, 13. novembra 2015,image tudi ameriški državljani – v dvorani Bataclan je namreč nastopila ameriška skupina Eagles of Death Matal –, slovenske oblasti trenutno molčijo o podatkih, ali so med poškodovanimi in žrtvami tudi slovenski državljani.

Na zunanje ministrstvo smo naslovili vprašanja, kaj se dogaja z našimi državljani in kaj zunanje ministrstvo, ki ga vodi Karl Erjavec, svetuje Slovencem, ki se trenutno nahajajo v Franciji. Čim prejmemo odgovore, jih bomo objavili.

Iz Francije se sicer na twitterju javlja pooblaščena ministrica in namestnica veleposlanika Miriam Teresa Možgan. Njena poročila o dogajanju objavljamo v nadaljevanju.

 

Ali sinočnje dogajanje v Parizu zvišuje tudi stopnjo ogroženosti Slovenije, še ni znano. Številni tuji komentatorji se sprašujejo, kaj so počele francoske obveščevalne službe, da je do takega napada, in to povsem v bližini predsednika Françoisa Hollanda, ki je bil na stadionu, pri vhodu katerega se je razstrelil samomorilski napadalec in ubil vsaj tri ljudi, sploh lahko prišlo.

Britanski obveščevalci so sicer 29. oktobra opozorili, da pripravlja Islamska država napad, katerega cilj bo čim več žrtev. Več o napovedi MI5 preberite na povezaviimage.

Za oceno varnostnega stanja smo po napovedi britanskih obveščevalcev prosili tudi Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), ki je ocenila, da je stopnja ogroženosti nizka. Celotno mnenje Sove preberite na povezaviimage.

Sovo smo po napadih v Parizu prosili za oceno varnostnega stanja v Sloveniji. Čim jo prejmemo, jo bomo objavili.

Deli s prijatelji