POŠASTNO

Škatla za čevlje je postala dekličin grob

Objavljeno 31. julij 2011 20.11 | Posodobljeno 31. julij 2011 21.00 | Piše: F. S.

V Phoenixu v Arizoni so zaradi umora 10-letne Ame Deal aretirali štiri domače

Plastičen zaboj za stare čevlje, grobnica nesrečne deklice

Po sredini aretaciji štirih rabljev 10-letne Ame Deal v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizona so v osrednjem dnevniku Arizona Republic zapisali, da krutost odraslih z otroki očitno res ne pozna meja. V ječi v arizonski prestolnici so od srede zvečer 62-letna Judith Deal, babica umorjene deklice, 44-letna teta Cynthia Stoltzman in 23-letna zakonca John in Samantha Allen, osumljeni za dolgoletno mučenje, zlorabo in umor nesrečnice, ki se je za kazen zaprta v plastičen zaboj za čevlje 12. julija na vrtu zanemarjene pritlične hiše v severnem predmestju Phoenixa zadušila.

Kriminalisti nasedli lažem

Prva poročila o zadušitvi 10-letnice v plastičnem zaboju za čevlje na vrtu z bazenčkom za zanemarjeno najeto hišo so govorila o nesreči med otroško igro; 12. julija dopoldne sta policiste v hišo s petimi odraslimi in prav toliko otroki poklicala 23-letna zakonca John in Samantha Allen. Policistom sta natvezila, da je bila tragedija strašna nesreča in da se je Ame v plastični zaboj za čevlje zaprla in skrila sama med igro s tri in dve leti starejšima bratom in sestro. »Danes je bilo v Phoenixu peklensko vroče in se je med igro z bratom in sestro v zaboju skrita in zaprta Ame zadušila,« sta pojasnjevala tragične dogodke. Kriminalisti so njuni zgodbi najprej in vsaj na videz verjeli, v sredo, ko so ju skupaj z 62-letno Judith Deal in 44-letno Cynthio Stoltzman aretirali, pa so s poročilom o resničnem dogajanju na večerni novinarski konferenci zgrozili najprej novinarje, nato, ko so nezaslišane grozote, ki jih je Ame že leta prestajala v hiši, prišle v medije, pa so bile šokirane celotne ZDA, Američani pa so se javno spraševali, ali je kaj takega sploh še mogoče.

Aretirana zakonca sta se namreč začela med zasliševanji zapletati v protislovja in na koncu priznala, da sta punčko 11. julija popoldne na vrtu za hišo sama zaprla v plastični zaboj za čevlje. Grobnica kaznovanega otroka je bila dolga 78 centimetrov, široka 35 centimetrov in visoka 30 centimetrov, po dveh urah dolgega predhodnega mučenja (podhranjena Ame je morala v soncu skoraj uro tekati okoli bazena za hišo, potem pa še skoraj uro z dvignjenima rokama klečati na razbeljenem betonu) sta deklico zaprla in zaklenila v zaboj, v katerem so jo naslednje dopoldne našli mrtvo. Zadušeno in popolnoma dehidrirano!

Oče ni preprečil zlorab

Allenova sta jo kaznovala, ker je brez njunega dovoljenja iz hladilnika v hiši izmaknila in snedla sladoledno lučko. Umrla je zaradi drobnega sladkega veselja, za katero je bila v hiši očeta Davida (11. in 12. julija je bil zaradi sumljivih poslov zdoma, a ga imajo preiskovalci zaradi zanemarjanja otroka tudi pod debelo lupo in bo na koncu tudi sam pristal v priporu) prikrajšana. Še hujše, Ame Deal, za katero je oče sumil, da sploh ni njegova in da jo je nekdanji ženi Shirley zaplodil nekdo drug, so v hiši vsi odrasli mučili in zlorabljali že leta. Shirani deklič je doma jedel skupaj s psi in zvečine le pasjo hrano, v shrambi za staro šaro je spal na golih tleh in ga zadnje leto niso več pustili v šolo. Ko so zasliševalci vzeli v precep še babico Judith in teto Cynthio, so izvedeli, da so dekletce v zaboj za čevlje za več ur ali čez noč za kazen zapirali že več mesecev.

Zato bodo 8. avgusta sedli pred sodnika vsi štirje; Allenova, babica in teta. Prvima bodo sodili za naklepni umor, drugima pa za pomoč pri umoru in za dolgoletno zanemarjanje in zlorabo nesrečnega dekliča. Za njimi, pišejo v arizonskih časnikih, bi moral priti na vrsto tudi David Deal, ki je materi, sestri in daljnima sorodnikoma Johnu in Samanthi Allen pri krutem znašanju nad Ame očitno pomagal. 

Deli s prijatelji