ŽELI SMRT

Serijski morilec hoče umreti

Objavljeno 24. april 2017 18.39 | Posodobljeno 24. april 2017 18.29 | Piše: U. S.

Jaz sem zlo, zaslužim si smrt, je sodniku povedal Steven Gordon. Posiljevalec in morilec štirih Američank še pravi, da je – zajebal.

Kovinski obesek zlate barve je Šabnam rešil življenje. Fotografija je simbolična.

Serijski morilec, ki je v ameriški zvezni državi Kalifornija ugrabil, posilil in ubil štiri ženske, je prvikrat spregovoril o svojih zločinih. Steven Gordon je v izpovedi iz zapora za NBC News priznal, da je to, kar je zakrivil, hujše od najhujšega.

Po Kaliforniji je lovil ženske v letih 2013 in 2014, na smrt pa so ga obsodili lani; sodnik, ki mu je izrekel sodbo, je imel verjetno najlažje delo v karieri, saj ga je Gordon rotil, naj ga obsodi na smrtno kazen. »To si zaslužim, hočem umreti,« je povedal v sodni dvorani.

Medtem ko čaka na smrt, se v zaporu kratkočasi s prebiranjem nečakinjinih pisem. Toda to ni veselo branje, dekle mu redno sporoča, kako odvraten je. »Nečakinjo imam najraje od vseh. V zadnjem pismu mi je napisala: 'Kako si lahko to naredil? Zloben si, ogaben',« je povedal Gordon in dodal, da se potem počuti precej slabo.

Pri mučenju in ubijanju žensk mu je pomagal 30-letni spolni prestopnik Franc Cano; oba sta morala zaradi prejšnjih spolnih prekrškov okoli gležnja nositi zapestnico z GPS-napravo, a sta jo snela, da ju je policija dlje iskala. Na koncu so ju vendarle prijeli. Par je ubil 21-letno Jarrae Nykkole Estepp iz Oklahome, 20-letno Kianno Jackson iz Las Vegasa, 28-letno Martho Anaya in 34-letno Josephine Monique Vargas, obe iz Santa Ane v Kaliforniji. Gordon je za umore obtožil ljudi, ki naj bi spremljali njegovo gibanje prek GPS; če bi ti zares opravljali svoje delo, je rekel, se nikoli ne bi srečal s Canom in ženske bi še živele. Izdalo ju je sporočilo, ki ga je Gordon poslal Canu po zadnjem umoru. »Ta je najboljša,« je zapisal. Vzorec DNK, ki so ga našli na truplu Esteppove, je ustrezal vzorcema Gordona in Cana. Dvoma, kdo je morilec, ni bilo več. Preostalih trupel še niso našli. Gordona so ekspresno obsodili na smrt, ko je zavrnil pomoč odvetnika in se je branil sam. A to niti ni bila obramba, preprosto je povedal, da je kriv in da si zasluži umreti. Sojenje Canu se še ni začelo, pred sodnika naj bi stopil letos.

Ko so Gordona vprašali, kaj njegova družina meni o razsodbi, je povedal, da je jasno, da niso najbolj zadovoljni s tem, kar se je zgodilo. »Hranim pisma nečakinje in jih redno berem. Zakaj? Da bi se vseskozi zavedal, da sem zajebal.« Novinar ga je vprašal, ali je to dober izraz. »Verjetno ni, ampak nočem reči tega, kar res mislim,« je povedal Gordon. Zakaj ne? »Ker sva naredila nekaj, kar je hujše od samega zla.« 

Deli s prijatelji