TRAGIČNO

S panoramskim letalom v smrt

Objavljeno 06. december 2015 16.00 | Posodobljeno 06. december 2015 16.00 | Piše: A. J.

Pet turistov je izgubilo življenje na letalskem izletu po Kanadi.

Ena od žrtev, Francozinja Emilie Delaitre, je bila stara komaj 28 let.

QUEBEC – Prijeten nedeljski izlet z letalom nad Kanado je bil usoden za šest ljudi, od tega pet turistov, ki so se nič hudega sluteč odpravili na ogled dežele javorjev s ptičje perspektive – zabavo, kot si jo v teh krajih vsak dan privoščijo trume turistov iz najrazličnejših koncev sveta. Letalo sicer ugledne družbe Air Saguena je nenadoma brez očitnega razloga ob odličnih vremenskih razmerah strmoglavilo v gorovje 250 kilometrov severovzhodno od Quebeca. Kaj točno se je dogajalo na krovu jeklenega ptiča, ostaja skrivnost. Pilot pred strmoglavljenjem ni nikogar obvestil o morebitnih težavah in ni poklical na pomoč. Se je ponovila zgodba 27-letnega kopilota Andreasa Lubitza, ki je pred nekaj meseci namerno strmoglavil letalo nemške družbe Lufthansa in ubil 150 ljudi? Letalska družba in kanadski preiskovalci za zdaj še molčijo, zagotavljajo pa, da bodo primer temeljito preiskali. Letalska družba si težko predstavlja, da bi bil za nesrečo odgovoren pilot Romain Desrosiers, ki je v podjetju delal 14 let in je imel za seboj kar 6000 ur letenja. Prav tako naj ne bi moglo biti vzrok za nesrečo letalo: čeprav je bilo narejeno leta 1956, naj bi motor pred kratkim zamenjali.

Identiteta vseh nesrečnih turistov še ni znana. Po neuradnih podatkih naj bi bili štirje, trupla so kmalu po dogodku našli kanadski vojaški padalci, Britanci. Peta žrtev je 28-letna Francozinja Emilie Delaitre, ki je v Kanadi počitnikovala skupaj s teto in stricem. Sorodnika se po podatkih francoskega veleposlaništva panoramskega poleta nista udeležila.

Podobna nesreča se je družbi Air Saguena zgodila že leta 2010, takrat so umrli štirje potniki od šestih. Preiskava kanadske agencije za varnost v prometu je takrat pokazala, da je bilo krivo slabo vreme, zaradi česar je bila vidljivost precej slaba. Dodatni razlog za strmoglavljenje je bila po njihovih ugotovitvah tudi slaba pripravljenost pilota na tovrstne skrajne okoliščine.

Deli s prijatelji