LAŽIRANJE NOGOMETNIH IZZIDOV

S kalabrijsko mafijo sta sodelovala tudi Slovenca

Objavljeno 22. april 2017 21.33 | Posodobljeno 22. april 2017 21.33 | Piše: Lovro Kastelic

Že pred časom naj bi novačila igralce tudi Uroš Milosavljević in Aleksandar Brđanin.

Uroš Milosavljević. Foto S.N.

ELDA – Segunda Division je tretja raven španskega nogometa. Na tej stopnji sodeluje tudi nogometni klub Eldense CD – iz kraja s 50.000 prebivalci, nedaleč od obmorskega Alicanteja, je pred dnevi z 12:0 izgubil proti drugi ekipi slavne Barcelone. Že kmalu po tekmi so aretirali italijanskega trenerja Filippa di Pierra. Mož, ki je januarja prišel v klub s pomočjo sporne italijanske investicijske družbe, je senegalskemu branilcu Emmanuelu Mendyju že pred tekmo jasno obrazložil, kako sme in kako ne sme igrati. Senegalec, ki se mu to očitno ni zgodilo prvič, je potem vse skupaj razkril španski policiji. Slednja je hitro ugotovila, da je bila že spet na delu – kalabrijska mafija. Zaradi katere so pred dvema letoma že aretirali dva slovenska državljana.

V mafijskih rokah

Tuja občila prištevajo 34-letnega Uroša Milosavljevića in dve leti starejšega Aleksandra Brđanina za slovenska državljana. Nekateri naši mediji sporočajo, da nista nikoli igrala za slovenska moštva. Uroš je v karieri brcal za 16 klubov, tako iz Srbije, Ukrajine, Romunije, Uzbekistana kot tudi iz Kazahstana; Aleksandar je služil nogometni kruh za nekaj klubov manj, in sicer iz Srbije, Ukrajine, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Rusije. Prijatelja sta se začela žogati sočasno in sta začela družno v beograjskem OFK.

Žal naših državljanov ni zanimal samo nogomet, ampak tudi biznis. Takšni ljudje so tisti, ki se očitno niso znašli v njihovem primarnem poslanstvu, zato so jih mafijski kremplji še toliko prej zaznali, zavedli in slednjič spravili v kriminalno luknjo.

Tudi z Urošem in Aleksandrom ni bilo nič drugače. Že kmalu sta se, kot financerja oziroma tista, ki sta podkupovala in novačila – prepustila objemu zloglasne kalabrijske 'ndranghete. Ta obvladuje (tudi) nogomet. In skrbi, da končni izidi tekem še zdaleč niso realni. Drugo- in tretjeligaške tekme, ki jih navadno ne vidimo po televiziji, so že dolgo rezultat prirejanja; nad njimi že lep čas bdijo kriminalne in stavničarske združbe. Zdi se, da so vselej korak pred roko pravice. Včasih jih ta vendarle preseka in ujame.

Umazani nogomet

Kot se je zgodilo tudi tokrat, ko je kalabrijska lovka segla po španskem nogometu. Po njem je rovarila vse od januarja, ko je neki Nobile Capuani prevzel prej omenjenega tretjeligaša. Kriminalisti, ki jim je ključno pomagal tudi oni Senegalec, so še tisti hip uničili (le) eno izmed lovk. Ugotovili so, da so nepridipravi s svojo špansko izpostavo krojili tudi druge nogometne lige ter teniške turnirje.

Preiskava je že kmalu pokazala, da je bil Capuani pravzaprav le fasada neprimerno kompleksnejše zarote. Ta je bil zgolj izvršitelj nalog, ki mu jih je zaupal že leta 2015 (skupaj z našima Milosavljevićem in Brđaninom) aretirani Ercole Di Nicola. Capuani je bil zgolj oproda tega mafijskega maestra, ki ga je v nekem trenutku umirila šele usklajena akcija imenovana Umazani nogomet (Dirty Soccer). Ta je potekala kar v 21 različnih mestih ter razkrila vso umazanijo sodobnega nogometa. Takrat ga je izdala tekma med tretjeligaškima moštvoma iz Italije, med Barletto in Lamezio. Končni izid je bil 3:3, še danes pa se kronisti spominjajo absurdne predstave obeh vratarjev, ki je mejila, poročajo, na burlesko.

Da se je to zgodilo, je športni direktor tudi takrat vpregel oba Slovenca ter še njunega srbskega pajdaša Milana Jovičića. Ti so dostavili dovolj sredstev, da se je lahko nogomet slednjič sprevrgel v omenjeno humoresko. Preiskava je pokazala, da je bil nad Di Nicolo še nekdo. Pod nazivom boter se je namreč skrival sam Pietro Iannazzo, član razvpite mafijske družine Iannazzo. Policija mu je bila že dlje za petami in mu prisluškovala. Ter ga naposled z dovolj dokazi zaustavila šele pri njegovi 28. prirejeni tekmi. Pred tekmo med Santarcangelom in L'Aquilo je namreč prestregla njegov telefonski pogovor z Di Nicolo, v katerem so jasno in razločno slišali stavek: »To tekmo bomo zmanipulirali. Milosavljeviću in Brđaninu izroči denar …«

Pregrešne stave

Kriminalisti so se tedaj brž odpravili na kraj kaznivega dejanja. Že kmalu so opazili Milosavljevića, ki se je menda samo pet minut pred začetkom tekme sprehodil ob nogometnemu igrišču in poklical na neko kazahstansko telefonsko številko. Na drugi strani se je v tistem oglasil, poročajo, nekdo, ki je govoril rusko. Uroš se je z njim v hipu dogovoril in ruskogovorečemu zagotovil, da bo končni izid tekme takšen, »kakršnega si želimo«, oni pa mu je potem obljubil, da bo takoj nakazal 20.000 evrov in stavil na zmago L'Aquile. Milosavljević je potem poklical Di Nicolo: »Podkupil bom tri igralce Santarcangela, dva obrambna in enega napadalca.« In še nekaj mu je dejal: »Pa še oni črni danes ne bo igral, kar je bistveno!« Govoril je namreč o igralcu iz Ekvatorialne Gvineje. Tudi njega je, kot tudi oba Italijana in tistega Ganca, suvereno podkupil. In te štiri so po tekmi – kot tudi našega Milosavljevića – aretirali.

Njihov posel se ni uresničil. Ni se jim namreč uspelo dogovoriti, kdo bo dal denar za stavo. Ruskogovoreči sogovornik je poklical Di Nicolo in mu rekel, naj prispeva polovico. Di Nicola tega ni hotel. »To ni pošteno!« je Italijan zarenčal po telefonu. »Naredimo, kot smo že dvakrat, ali pa ne bo nič!« Kriminalisti so imeli v hipu dovolj dokazov.

Zanimivo, da so se španski kriminalisti s podobno združbo in s podobnim prirejanjem ukvarjali tudi to pot. Pri zadnjem primeru, kot poroča španski El Confidencial, naj bi jim na pomoč priskočili slovenski varnostni organi. Mafijske lovke so to pot segle celo vse do srbske košarke, pa romunske druge in malteške prve nogometne lige, prirediti jim je uspelo tudi kar nekaj teniških turnirjev, njihove lovke so segle tudi na Kitajsko. Tam je bilo moč naenkrat staviti še veliko več denarja! Za povsem neverjetne rezultate, smo izvedeli, so prejemali celo po 25-kratne zneske! Za poraz Eldenseja proti Barceloni z 12:0 bi prejeli desetkratnega. Če jih ne bi prehitela policija …

Sporna tretja liga

V času, ko se je zgodila akcija Umazani nogomet in sta bila prijeta slovenska državljana, Milosavljević in Brđanin, je padla senca dvoma tudi na tretjo slovensko nogometno ligo. Vsaj dva razpleta sta še posebno bodla v oči, prvi je bil tisti med Nafto in Čardo, ki se je senzacionalno končal z zmago gostov iz Martjancev. Nekateri vedo še danes povedati, da naj bi posamezni igralci obeh moštev še tik pred začetkom dvoboja iz slačilnice znancem in prijateljem pošiljali SMS-sporočila z navodili, naj na stavnici naložijo nekaj denarja na gostujočo zmago, še bolje obveščeni so vedeli, da bo zasedba iz Martjancev ves izkupiček osvojila po zaostanku v prvem polčasu. Kvota za kaj takšnega je bila fantastičnih 41! In glej, po prvem polčasu je bilo 1:0 za gostitelje, končni izid pa je bil 1:2. Močno ožigosana je bila tudi tekma Grad – Serdica. Tudi ta je bila v stavniški ponudbi in se je razpletla prav tako s senzacijo. Gostje so slavili z 1:4, ob polčasu je bilo 0:2, oba gola pa so v nadaljevanju dosegli z igralcem manj. Kar je dobro obveščenim prineslo še več denarja. Zanimivo, da je bila ta gostujoča zmaga v dotedanjih 24 prvenstvenih krogih sploh edina zmaga Serdice?! 

Nedovoljeno sprejemanje in dajanje daril

»Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovora,« so nam sporočili s slovenske policije. Izvedeli smo le to, da so v zadnjih letih obravnavali več kaznivih dejanj, povezanih s prirejanjem rezultatov na športnih tekmovanjih. »V Sloveniji takšna kazniva dejanja kvalificiramo kot korupcijska, to sta nedovoljeno sprejemanje daril in nedovoljeno dajanje daril, za katera je moč izreči kazen zapora od šestih mesecev pa vse tja do šestih let z denarno kaznijo vred.« 

 

Deli s prijatelji