REŠENI

Rešili 458 mučenih otrok

Objavljeno 17. julij 2014 23.00 | Posodobljeno 17. julij 2014 23.00 | Piše: A. J.

Mehiška oblast je prijela vodstvo doma, v katerem so grozljivo zlorabljali otroke.

MEXICO CITY – Mehiko pretresa afera zlorabe otrok grozljivih razsežnosti. Kar 458 otrok, 278 dečkov, 174 deklic in šest dojenčkov, ki so prebivali v domu za zapuščene mladoletnike z zavajajočim imenom Velika družina, po špansko La Gran Familia, je za zaprtimi vrati ustanove doživljalo grozljive zlorabe, ki so se končale šele pred kratkim s prihodom mehiške policije v spremstvu oboroženih vojakov.

Ta je naletela na grozljive prizore: otroci so spali na tleh med podganami in jedli pokvarjeno hrano, je medijem sporočil generalni tožilec. Pozneje so izvedeli, da so bili prisiljeni beračiti, nekateri pa so bili tudi spolno zlorabljeni. V domu groze je živelo tudi 138 odraslih, ki so bili stari do 40 let – kakšna je bila njihova vloga, ni znano. Policija je prijela ravnateljico doma Roso Verduzca in osem zaposlenih.

Veliko policijsko akcijo je sprožilo najmanj 50 pritožb nad vodstvom doma. Vlagali so jih starši, ki jim vodstvo doma ni hotelo predati njihovih otrok. Tisti, ki so bili rojeni v domu, so bili v rojstne knjige vpisani kot otroci ravnateljice doma in posledično starši niso imeli nobenih pravic v zvezi z ravnanjem z njimi. Obupani so jih poskušali dobiti nazaj s podkupninami: eden od prizadetih staršev naj bi za svojo hčerko ponudil 770 ameriških dolarjev, kar je okoli 550 evrov, so razkrile oblasti na tiskovni konferenci. Tam so javnosti tudi sporočili, da so otroci na varnem in da so že deležni pomoči zaradi psihičnih in fizičnih travm, ki so jih utrpeli v Veliki družini. Oblast zlorabljenim otrokom že išče nova domovanja.

Dom Velika družina ima dolgo tradicijo. Ustanovili so ga leta 1947, da bi tam poskrbeli za zapuščene otroke. Projekt je delno financirala država, dodatna sredstva pa so pridobivali z dobrodelnimi sredstvi in donacijami velikih podjetij. 

Deli s prijatelji