ŽALOSTNO

Raztresel bratov 
pepel in umrl

Objavljeno 03. avgust 2011 20.55 | Posodobljeno 04. avgust 2011 00.30 | Piše: F. S.

Tržačan Federico je na vrh Montaža ponesel pepel brata Mattea

Federico Dean je na vrhu Montaža raztresel pepel mlajšega brata Mattea

TRST – Elisabetta Nardinelli, 73-letna upokojenka iz Trsta, se je prejšnjo soboto od 41-letnega sina Federica Deana, ki se je s 35-letnim prijateljem Gabrielejem Francom v nedeljo odpravljal na 2753 metrov visoko goro Montaž (Montasio), da z nje raztrese pepel 11. junija v Mehiki v prometni nesreči umrlega 35-letnega brata Mattea Deana, poslovila z besedami: »Federico, jutri, ko gresta z bratom Matteom na zadnjo skupno pot, pazi nase. Če se kaj zgodi še tebi, bom od žalosti kar umrla.«

Tragična izguba


V ponedeljek dopoldne sta tržaška zakonca Elisabetta Nardinelli in 75-letni Andrea Dean (Deanovi so sicer iz italijanske Gorice, a že dolgo živijo v Trstu) ostala še brez drugega sina. Za Federica, ki je zapustil ženo in sina, je bila med sestopom z 2753 metrov visokega Montaža, kjer je v skladu z zadnjo željo mlajšega brata (ta je v Mehiki živel 10 let ter pisal in fotografiral za dnevnik La Jornada, pred cestninsko postajo na avtocesti Ciudad de Mexico–Toluca pa ga je ubil pijani voznik tovornjaka) raztresel njegov pepel, usodna strela.

Z bratom ostala na Montaži

Med vračanjem s slikovite gore (vršac je tik za italijansko-slovensko mejo) je par sicer izkušenih gornikov presenetila močna nevihta s strelami. Med sestopanjem po smeri Pipanova lestev je strela zadela oba. Federica je zbilo v 50-metrsko globino, prav tako oplazeni in ranjeni Gabriele pa je ostal na skalni polici. Ko je prišel k sebi, mu je v močnem nalivu z bliski in strelami z vpitjem na pomoč uspelo pritegniti pozornost dveh pastirjev, ki sta nižje ob pobočju gore v stajo zganjala ovce.

Pastirja sta alarmirala gorske reševalce v Rablju, ti pa so šli kljub slabemu vremenu takoj na pomoč. Ko se je vreme popoldne izboljšalo, so s helikopterjem italijanskih karabinjerjev z Montaža pripeljali oba. V nahrbtniku umrlega so reševalci našli fotoaparat s serijo posnetkov z vrha Montaža, kjer je Federico raztresel bratov pepel. Ko je prihajal Matteo poleti na počitnice v Trst, sta s Federicom, oba sta bila vneta in izkušena planinca, vsako leto šla na Montaž; v ponedeljek sta bila na njem zadnjič skupaj.

Deli s prijatelji