PREVARA

Prigoljufali so 150 milijonov

Objavljeno 09. februar 2013 21.34 | Posodobljeno 09. februar 2013 21.34 | Piše: E. B.

Osemnajsterica je z lažnimi identitetami zavajala banke.

Plastični denar nas vleče v odvisnost, saj pri trgovanju izgubimo občutek za menjavo.

NEWARK – FBI je razkrinkal največjo prevaro s kreditnimi karticami v ameriški zgodovini: prijeli so osemnajst osumljencev, ki naj bi najmanj 10 let z lažnimi identitetami zapravili 150 milijonov dolarjev!

Banke so zavajali s ponarejenimi dokumenti o kreditni sposobnosti, in ko so prejeli odobrene kartice z zavidljivimi limiti, so začeli zapravljati za razkošje, ki ga seveda niso nikoli poplačali. Da bi se dokopali do vseh mogočih ugodnosti, so z lažnimi imeni ustanavljali podjetja, jih registrirali na lažnih naslovih in izmišljene podatke potrjevali s ponarejenimi dokumenti; in ko je katera banka zaradi neporavnanih dolgov podjetju ali fizični osebi prekinila poslovanje, so si prevaranti preprosto izbrali drugo tarčo. Posli so šli tolpi očitno odlično od rok, kajti večina jih zadnjih pet let nikjer ni služila denarja, kljub temu pa so si lahko privoščili razkošne avtomobile, si z ugodnimi krediti priskrbeli neskromno streho nad glavo ter to drago opremili, skoparili niso niti pri oddihih v eksotičnih krajih, nakitu in oblačilih uveljavljenih modnih znamk, za primer morebitnih zapletov pa so si očitno zagotovili tudi zadovoljiv znesek v gotovini – med eno od hišnih preiskav so denimo v pečici odkrili kar 70.000 dolarjev!

Druščina, ki naj bi dejavnost začela v New Jerseyju, naj bi se okoristila s kar 25.000 kreditnimi karticami, FBI pa ugotavlja, da je imela prevarantska ekipa tudi obsežno mrežo pomočnikov, ki naj bi se razpredala od Pakistana, Indije, Združenih arabskih emiratov, Kanade, Romunije pa vse do Kitajske in Japonske, zato preiskave, opozarjajo, še ni konec.

Deli s prijatelji