MORSKI PES

Preplah na plažah

Objavljeno 06. november 2015 12.30 | Posodobljeno 09. november 2015 09.22 | Piše: U. S.

V soboto na Havajih morski psi napadli kar dvakrat.

HONOLULU – Havajska oblast se še odloča, ali naj zapre plaže na otoku Oahu, potem ko so konec tedna morski psi v dveh ločenih napadih hudo ranili dva človeka, eden je v kritičnem stanju.

Prvi napad se je zgodil v soboto okoli poldneva pred plažo Lanikai. Moška, stara 44 in 32 let, sta plavala z otočkov Mokulua proti obali, ko se je nenadoma pojavil morski pes. Bila sta kakih 100 metrov od obale, ko je v noge ugriznil 44-letnika, njegov prijatelj ni bil ranjen. V bližini sta bila dva kajakaša, ki sta ranjenca odpeljala do plaže, tam so ga oskrbeli gasilci in reševalci, ki so ga odpeljali v bolnišnico, njegovo zdravstveno stanje pa je kritično. Oblasti so takoj izdale opozorilo plavalcem in zaprle plaže Kailua, Lanikai in Mokulua.

Pozneje istega dne, okoli 19.20, je morski pes pred obalo Waikiki napadel 32-letnika, ugriznil ga je v levo stopalo. Žrtev so odpeljali v bolnišnico, njegovo zdravstveno stanje je resno, so poročali havajski mediji. Moški, ki tam deska vsak dan, je videl prihod reševalcev: »Bili smo zunaj, deskali smo, ko sem zaslišali glasove, razburjenje, niti sanjalo se mi ni, da gre za morskega psa. Noro,« je dejal Kyle Kaiser.

»Vidimo jih, morske pse, veste, a večinoma so majhni. Še nikoli nisem slišal za belega ali morskega tigra. Ja, zelo redko, nisem mogel verjeti,« pravi Kaiser, ki se spominja lanskih napadov oktobra in omeni napad leta 2003 v Kauaiju, v katerem je profesionalna deskarka Bethany Hamilton ostala brez roke.

To sta bila šesti in sedmi napad na Havajih letos. Na začetku meseca je deskar ostal brez noge, ko ga je ob severni obali Oahuja napadel morski pes, napad na Mauiju aprila pa je bil usoden.

Deli s prijatelji