POKVARJENI POP

Posilstva in umor v srbski cerkvi

Objavljeno 27. november 2015 20.35 | Posodobljeno 27. november 2015 20.35 | Piše: L. K.

Patriarh Irinej je upokojil zvorniško-tuzlanskega vladiko.

BEOGRAD – »Raznorazne govorice so se resda širile, toda šele ko smo dobili dovolj dokazov, smo lahko ukrepali!« je povedal poglavar srbske pravoslavne cerkve – patriarh Irinej. In brž upokojil zvorniško-tuzlanskega vladiko.

Patriarh Irinej je namreč ukrepal šele, ko je oče Serafim (oziroma Bojan Jovanović) v neki televizijski oddaji razgrnil paleto škandaloznosti, pod katero se je podpisal – Vasilije Kačavenda! Da je posiljeval in spolno zlorabljal otroke, da je organiziral celo orgije v svojem dvoru, da je sodeloval pri tihotapljenju in naročanju mladoletnikov, še več, da je sodeloval celo pri umoru teologa Milića Blažanovića!

»Veste, nekaj nam je sicer že prišlo na uho, toda vedeti morate, mi nismo imeli dovolj dokazov. Oče Serafim je o tem resda govoril večkrat, a človeku, ki je zapustil samostan in se potem poročil, preprosto nismo popolnoma verjeli,« se je iz zagate vlekel Irinej, ki seveda ni hotel odgovarjati na vrsto vprašanj, denimo, zakaj je Cerkev potrebovala toliko časa, da je vladiko Kačavendo dokončno odslovila.

Jovanović medtem ogorčeno zatrjuje, da je bila Cerkev že pred 15 leti seznanjena s sprevrženim početjem Kačevende. »Kolikokrat sem dopovedoval naši Cerkvi in patriarhu, pa ni bilo nič, se obračal na vse možne instance, pisal na državno tožilstvo in celo premierju Borisu Tadiću, resnično, ni organa, na katerega se ne bi obrnil in opozarjal, ne, prav nihče ni niti s prstom mignil!« je upravičeno jezen oče Serafim.

Odvetnik Duško Tomić, ki zastopa sedem Kačavendovih žrtev dodaja, »da je bil nekdanji vladika pravzaprav pošast, ki je srbski pravoslavni cerkvi in ljudem naredil takšno škodo, kakršne ji ni še noben sovražnik srbskega naroda«!

Tomić prav tako pravi, da ima na mizi več dokazov, da je bil vladika vmešan v uboj teologa Blažanovića ter da je na bošnjaškem sodišču lažno pričal v primeru posilstva nekega mladoletnika, ki je potem umrl! 

Deli s prijatelji