TERORIZEM?

Pokol v ZDA: napadalec se je zapletel v prepir zaradi islama

Objavljeno 04. december 2015 09.44 | Posodobljeno 04. december 2015 09.47 | Piše: A. K.

Po streljanju v kalifornijskem San Bernardinu, v katerem je umrlo 14 ljudi, na dan prihajajo podrobnosti o domnevni povezavi med zakoncema in teroristi.

V hiši in vozilu so policisti našli naboje, orožje in eksploziv.

LOS ANGELES – Ameriške oblasti so sporočile, da sredin pokol v kalifornijskem San Bernardinu, v katerem je umrlo 14 oseb, najmanj 20 pa je bilo ranjenihimage, preiskujejo kot teroristično dejanje, vendar pa ga kot takega še niso opredelili. Na krvavi pohod sta se odpravila zakonca Syed Rizwan Farook in Tashfeen Malk.

Povezava s teroristi

V ameriških medijih so se dva dni po pokolu pojavili napisi, da je bil Farook, ki se je v sredo skupaj s kolegi udeležil božične zabave oddelka za zdravje okrožja San Bernardino v centru, kjer pomagajo osebam z motnjami v razvoju, nato pa jo je zapustil in se kmalu oborožen do zob vrnil z ženo, povezan s teroristi iz tujine. CNN poroča, da je zakonski par nekaj časa preživel v Pakistanu, od koder prihajajo Farookovi starši, prav tako pa naj bi bila on in njegova žena Tashfeen prek družbenih omrežij v stiku z osebami, ki jih sumijo radikalnih idej oziroma povezave s teroristi. Omenjena televizijska hiša še poroča, da med temi osebi »ni bilo nobenega resnega oziroma omembe vrednega terorista«. Oblasti zdaj poskušajo ugotoviti, ali je bil Farook res islamski skrajnež.

Znanci ga zagovarjajo

Njegovi znanci, prijatelji in sosedje pričajo, da to ne drži. Verniki iz mošeje, kjer je molil, pravijo, da ni nikoli ne z besedo ne z dejanji nakazal, da bi bil sposoben storiti kaj takega. Molil naj bi vsak dan, vendar pa je mošejo prenehal obiskovati pred tremi tedni. Prav tako je Farook pred napadom izbrisal nekatere svoje objave na spletu oziroma družbenih medijih. Prijateljica ubitega Farookovega sodelavca, 52-letnega Nicholasa Thalasinosa, je povedala, da sta se Farook in odločen zagovornik Izraela Thalasinos pred dvema tednoma zapletla v hud prepir zaradi islama. Thalasinos je bil prepričan, da je islam nasilna vera, Farooku pa to ni bilo všeč.

Doma sestavljala bombe

Čeprav preiskava v zvezi s pokolom še poteka, je policija sporočila, da so v avtomobilu, s katerim sta zakonca poskušala pobegniti, a so ju policisti ustrelili, našli 1600 nabojev, v hiši pa so odkrili še 3000 nabojev in 12 improviziranih eksplozivnih naprav. Direktor policije v San Bernardinu Jarrod Burguan je še razkril, da so našli tudi material, ki ga je Farook uporabljal pri izdelavi bomb. David Bowdich, eden od direktorjev FBI v Los Angelesu, ni želel komentirati ugibanj, da je bil Farook radikaliziran. »Očitno je bil na nekakšni misiji, a razlogov še ne poznamo,« je bil kratek Bowdich, ki pa je potrdil, da je Farook bombe sestavljal po navodilih iz Al Kaidinega časopisa.

Deli s prijatelji