SPREGOVORIL DETEKTIV

Pogrešana Maddie je 
postala spolna sužnja?

Objavljeno 30. marec 2017 19.30 | Posodobljeno 30. marec 2017 19.30 | Piše: U. S.

Dekličinega ugrabitelja nekdo ščiti, je prepričan detektiv. Motiv je bil spolne narave, dekle morda kje skrivajo.

Madeleine pogrešajo od maja 2007.

Angleški detektiv Dave Edgar, ki že tri leta proučuje in preiskuje izginotje Madeleine McCann, je prepričan, da je dekle nekdo ugrabil, ugrabitelj pa da je zločin nekomu priznal. Edgar, star je 60 let, verjame, da nekdo ščiti ugrabitelja, in tega človeka prosi, naj vse pove, si olajša dušo in s policijo deli informacije. 
»Če se vam je kdo zaupal – zdaj je čas, da to priznate,« je povedal detektiv, ki so ga najeli dekličini starši. Edgar namreč meni, da je Maddie mogoče še živa, poleg tega zatrjuje, da njeni starši niso vpleteni v ugrabitev.

Maddie so zadnjikrat videli v apartmaju v letovišču Praia de Luz maja 2007, družina pa še vedno upa, da jo bodo nekoč našli. Tiste noči, ko je izginila, so starši s prijatelji večerjali v bližnji restavraciji, Maddie je v počitniškem stanovanju spala skupaj z mlajšim bratom in sestro. Mama Kate in oče Gerry sta policiji povedala, da sta vsake toliko časa vstala in šla pogledat otroke ter preverila, ali je vse v redu, okoli desetih zvečer pa je mati odkrila, da Maddie ni v postelji.

Portugalska policija je v Kate in Gerryju videla glavna osumljenca, a detektiv se s tem ne strinja. »Preiskal sem vse, tudi njiju. Če bi našel kak dokaz proti njima, bi ga takoj predal policiji. Kate in Gerry drugega ne bi niti pričakovala. A nisem našel nič. Seveda pregledamo vse dejavnike – motiv, priložnost –, a ni bilo nič.« 
Med preiskavo se je z majhno ekipo osredotočil na več potencialnih osumljencev, tudi Raymonda Hewletta in Euclidesa Monteiro. Obsojeni otoški pedofil Hewlett je med izginotjem živel blizu letališča, umrl je za rakom v Nemčiji tri leta pozneje, star je bil 64 let. Bil je visoko na seznamu potencialnih osumljencev, pravi Edgar, a proti njemu ni bilo trdnih dokazov, če bi bili, bi ga prijeli. Tudi proti Monteiru, 40-letnemu uživalcu mamil in nekdanjemu uslužbencu hotelskega kompleksa Ocean Club, niso našli nič; umrl je v traktorski nesreči leta 2009. In kaj se je zgodilo z Madeleine? Motiv za ugrabitev deklice je bil seksualen, je prepričan detektiv, zločin pa skrbno načrtovan. Če so punčko – izginila je le nekaj dni pred četrtim rojstnim dnevom – ugrabili zato, da bi jo prodali kot spolno sužnjo, je povsem mogoče, da je delo pravila tolpa, kar pomeni, da je sodelovalo več ljudi. »Tega pač ne morejo za vedno zadržati zase, raziskave so pokazale, da se skoraj vedno komu zaupajo,« je povedal detektiv, ki je pred časom dejal, da ugrabitelj Madeleine morda zadržuje v skrivališču v slogu avstrijskega pedofila Josefa Fritzla. Pravi še, da bi morala iskanje podpreti evropska policija: prek teve oglasov, s plakati, s pomočjo nove tehnologije. Edgar se boji, da bi tisti, ki je ugrabil Maddie, utegnil spet udariti: »Tovrstni zločinci si pač ne morejo pomagati, zlasti v primerih, ko gre za spolni motiv.« In še: »Dokler ne najdemo trupla, obstaja upanje.« 

Deli s prijatelji