TERORIZEM

Po petkovem krvavem napadu: prijeli so še enega osumljenca

Objavljeno 09. april 2017 17.51 | Posodobljeno 09. april 2017 17.51 | Piše: STA, T. Pa.

Glavni osumljenec, 39-letni Uzbekistanec, je simpatizer terorističnih organizacij, med drugim skrajne skupine Islamska država, poroča policija.

Policija je kraj dogodka zaprla.

STOCKHOLM – V povezavi s petkovim napadom v Stockholmu so zaradi suma terorističnih dejanj aretirali še drugega osumljenca, je sporočilo švedsko tožilstvo. Nadaljnjih informacij o osumljencu niso želeli podati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je pred tem sporočila, da je glavni osumljenec, 39-letni Uzbekistanec, simpatizer terorističnih organizacij, med drugim skrajne skupine Islamska država (IS).

Uzbekistanec je po navedbah tiskovnega predstavnika policije Jonasa Hysinga leta 2014 zaprosil za dovoljenje za bivanje na Švedskem, a so ga lani zavrnili. Služba, pristojna za migracije, se je junija lani odločila za njegov izgon. Ker države ni zapustil, ga je policija iskala, so še pojasnili na današnji tiskovni konferenci.

Po napadu pa iščejo tudi morebitne sodelavce domnevnega napadalca. V priporu je trenutno več ljudi. Policija je sicer v povezavi z napadom zaslišala že okoli 500 ljudi.

V napadu z ukradenim tovornjakom je moški v petek popoldne zapeljal v množico v križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma ter se nato zaletel v trgovino. Po podatkih policije so bili ubiti štirje ljudje. Med žrtvami napada so bili dva Šveda, Britanec in Belgijec.

Po najnovejših podatkih zdravstvenih oblasti je v bolnišnici še deset ljudi od 15 v napadu ranjenih, od katerih so štirje poškodovani huje.

Deli s prijatelji