DOMA ZA PRAZNIKE

Pistoriusa izpustili
 za le 660 € varščine

Objavljeno 10. december 2015 00.00 | Posodobljeno 10. december 2015 00.00 | Piše: E. B.

Padli paraolimpijski junak bo praznike preživel v stričevi razkošni vili.

Nekdanji športni as se pred aprilom najverjetneje ne bo vrnil za zapahe. Foto: Reuters

PRETORIA – Ni več kriv uboja, temveč umora, a vendarle bo lahko božično-novoletne praznike preživel v toplem vzdušju, v stričevi razkošni vili. Sodišče je namreč znova pokazalo usmiljenje do paraolimpijskega junaka Oscarja Pistoriusa in mu odobrilo varščino – v višini pičlih 660 evrov!

Le toliko bo namreč moral odšteti za bivanje v hišnem priporu namesto za rešetkami, so zgroženi svojci Reeve Steenkamp, ki so pričakovali, da bodo obsojenca po odločitvi pritožbenega sodišča v Bloemfonteinu takoj strpali za zapahe. Toda sodišče v Pretorii, kjer so ga lani spoznali za krivega zgolj uboja in ga v hišni pripor izpustili po komaj letu dni zapora, je sklenilo, da je nekdanji športni as vreden zaupanja, čemur je tožilec Gerrie Nel ostro nasprotoval: vztrajal je, da ima Pistorius številna tvegana poznanstva v Italiji in drugih državah, kamor bi utegnil pobegniti, zato da potrebuje 24-urni nadzor.

Kljub temu bo morilec v stričevi vili menda vse do aprila, šele takrat naj bi mu namreč izrekli novo kazen, najmanj petnajst let zapora po južnoafriški zakonodaji. Spomnimo, Pistorius je v noči na valentinovo 2013. svoje dekle ustrelil skozi kopalničina vrata, saj naj bi bil prepričan, da se tam skriva morilec. Reevo so usodno zadeli trije naboji, da menda ni vedel, da je za vrati prav njegova izbranka, so mu na kazenskem sodišču upoštevali kot olajševalno okoliščino. Toda sodni senat v Bloemfonteinu, ki je pokritiziral delo sodnice Thokozile Masipa iz Pretorie, je poudaril, da se je Pistorius oborožil z namenom, da osebo (ne glede na to, ali je menil, da je to Reeva ali vlomilec), ki se je skrivala v kopalnici, umori.

Pistorius pa očitno namerava vztrajati pri svoji nedolžnosti: čeprav se je zdelo malo verjetno, se bo na obsodbo pritožbenega sodišča pritožil na ustavno, kar pomeni, da bo njegova obramba z Barryjem Rouxom na čelu predložila dokaze za potrebo po ustavni presoji primera.

Deli s prijatelji