IZGOVARJANJE NA VLOMILCA

Pistorius obsojen, čaka ga vsaj 15 let zapora

Objavljeno 03. december 2015 11.57 | Posodobljeno 03. december 2015 11.57 | Piše: STA, K. K.

Zdaj 29-letni Pistorius, ki po šestini prestane kazni od oktobra kazen prestaja v hišnem priporu, se bo moral vrniti za zapahe.

Čustveni izbruhi naj bi bili skrbno zrežirani.

JOHANNESBURG – Južnoafriško vrhovno sodišče je v prizivnem postopku danes paraolimpijca Oscarja Pistoriusa obsodilo zaradi umora dekleta Reeve Steenkamp. Sodišče na prvi stopnji mu mora tako izreči novo kazen, ki za umor znaša najmanj 15 let, poročajo tuje tiskovne agencije. Obsojeni je kriv »umora z zločinsko namero«, je dejal sodnik Eric Leach in dodal, da mu bo sodišče na prvi stopnji moralo izreči novo kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pistorius je na valentinovo leta 2013 s štirimi streli skozi zaprta vrata kopalnice ustrelil svoje takrat 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Atlet ves čas trdi, da je bil prepričan, da je v kopalnici vlomilec.

Vrhovni sodniki njegove različice dogodka niso postavili pod vprašaj, razsodili pa so, ko je streljal, ni mogel mimo tega, da bi lahko koga vsaj ranil, če ne ubil. »Ni mogel vedeti, ali oseba predstavlja grožnjo, in ko je streljal, je bila smrt tarče verjeten rezultat,« je poudaril sodnik. Pistorius je bil lani obsojen na pet let zapora zaradi nenaklepnega uboja. Tožilstvo, ki ga je bremenilo umora, se je na obsodbo pritožilo in vrhovno sodišče mu je danes pritrdilo.

Zdaj 29-letni Pistorius, ki po šestini prestane kazni od oktobra kazen prestaja v hišnem priporu, se bo moral vrniti za zapahe.

Deli s prijatelji