BESEDILO S SPLETA

Pika na i je bil Natov napad na Srbijo

Objavljeno 24. julij 2011 16.48 | Posodobljeno 24. julij 2011 19.05 | Piše: T. L.

Kaj vse je morilec zapisal v 1500 strani obsežni dekelaraciji za neodvisno Evropo?

Različni obrazi morilca Andersa Behringa Breivika

OSLO – Norveška policija je potrdila, da je več kot 1500 strani obsežno besedilo z naslovom 2083 – Deklaracija o neodvisnosti Evrope morilec Anders Behring Breivik objavil le nekaj ur, preden se je odpravil na krvav pohod. Je pa ‘projekt‘, kot ga sam imenuje, nastajal kar devet let.

Evropa v primežu civilne vojne

In zakaj 2083? Ker očitno Breivik meni, da v zahodni Evropi poteka civilna vojna, in sicer v treh fazah: faza 1. med letoma 2009 in 2030, faza 2 med 2030 in 2070 in faza 3 med 2070 in 2083.

V nora dejanja je Andersa vodilo to, kar sam imenuje ljubezen: »Priznam, da se mi trenutni politični razvoj gabi, in bi raje dejal, da me vodi ljubezen do Evrope, evropske kulture in vseh Evropejcev. To ne pomeni, da nasprotujem raznolikosti. Ampak spoštovanje raznolikosti ne pomeni, da podpiram genocid lastne kulture in ljudi.«

V Evropi je premalo nacionalizma

Kot pravi na začetku deklaracije, je osnovni problem Evrope pomanjkanje kulturne samozavesti ali nacionalizma. Preveč ljudi se namreč še vedno boji nacionalistične politične doktrine, saj menijo, da bi se z njenim »sprejetjem avtomatično pojavil ‘novi Hitler‘ ... Ta neracionalni strah stoji na poti Evropejcem, da bi zaustavili nacionalni/kulturni samomor, medtem ko se islamski kolonializem vse bolj krepi. Da pa bi zaustavili islamizacijo zahodne Evrope, je treba najprej odstraniti politične doktrine, ki se kažejo v multikulturalizmu/kulturnem marksizmu.«

Vir zla: multikulturnost, krivci: marksisti

Marksistom je sicer pripravljen oprostiti vsa pretekla dejanja, če se odrečejo multikulturnosti in začnejo muslimane pošiljati nazaj v države, od koder so prišli, piše Breivik. Če pa se marksisti ne bodo predali do leta 2020, zanje, kot piše Breivik, ne bo milosti in bo uničen vsakdo od njih.

»Sploh ne sovražim muslimanov. Priznam, da so v Evropi tudi veliki posamezniki. Tudi sam sem imel nekaj dobrih muslimanskih prijateljev, nekatere od njih še vedno spoštujem.

Usoden je bil napad Nata na Srbijo

Piko na i, ki je Andersa prepričala, da je aktivno začel razvijati svojo protiislamsko ideologijo, je bil napad Nata na Srbijo. »Prelomni dogodek zame je bila vloga naše vlade v napadu na Srbijo. Bilo je popolnoma nesprejemljivo, kako so režimi ZDA in zahodna Evropa bombardirali naše srbske brate. Ti (Srbi) so le hoteli izgnati islam s tem, da bi albanske muslimane deportirali nazaj v Albanijo.« Druga nesprejemljiva stvar zanj sta bila odziv vlade na karikature preroka Mohameda, ki jih je pred leti objavil eden od danskih časnikov, in podelitev Nobelove nagrade za mir palestinskemu voditelju Arafatu.

V besedilu mrgoli citatov zgodovinskih osebnosti z najrazličnejših področij, ki jih Anders razlaga seveda zelo po svoje.

Pričakuje diskriminacijo v medijih

Zapiše še, da se zaveda tega, da bo v medijih označen za popolnega norca (drugače najbrž niti en bi moglo biti, glede na njegovo prepričanje, da je 95 odstotkov medijev naklonjeno multikulturnosti). Diskreditacija je pač ena od metod kulturnih marksistov in evropskih privržencev multikulturnosti. Breivik pravi, da bodo v svojih prizadevanjih delno uspešni, a le do druge faze civilne vojne, saj bodo tedaj ljudje začeli vse bolj spoznavati, da je miselnost nacionalistov edina prava.

Dva politika, ki ju občuduje zaradi nacionalističnih pogledov, sta Winston Churchill in Otto von Bismarck.

Otrok ločenih staršev

Breivikova starša Jens in Wenche sta se ločila, ko je imel Anders leto dni. Oče je imel že tri otroke iz prejšnjega zakona (Erik, Jan in Nina), mama pa hčerko Elisabeth iz prejšnjega razmerja. Anders je kmalu dobil očima, saj se je mati poročila s kapitanom v norveški mornarici. Andersova starša nista bila politično aktivna, sta pa podpirala laburiste. Materialnih težav v času odraščanja ni imel, imel pa je, kot sam piše, veliko preveč svobode. Samega sebe nikoli ni dojemal kot rasista.

Občuduje Putina in papeža ...

Rad posluša glasbo, njegovo najljubše mesto je Budimpešta, najljubše jedi nima, saj imajo, kot pravi, vse kulture dobro hrano. Med pijačami so na prvem mestu pivo budweiser (češko in ne ameriško), red bull in vodko absolute. Med filmi je izpostavil film 300, Gospodarja prstanov, Vojna zvezd in Kristusov pasijon.

Rad bi spoznal Vladimirja Putina in papeža, je še zapisal. O Putinu si končnega mnenja še ni mogel ustvariti, saj ga je po njegovem zelo težko psihoanalizirati. Je pa vodja, vreden spoštovanja, zapiše Breivik. 

Radovan Karadžić je zanj junak

Radovana Karadžića nima za množičnega morilca in rasista. To naj bi po Breivikovem prepričanju dokazovale številne študije, a jih ne navaja. Pravi pa, da je na območju nekdanje Jugoslavije, kjer so živeli muslimani in Albanci, potekala demografska vojna, ki so jo ves čas izvajali muslimani. Karadžić naj bi bil muslimanom ponudil priložnost, da se spreobrnejo ali zapustijo državo. Ker so to zavrnili, jih je hotel deportirati na silo, tedaj pa se je tudi že vmešala zveza Nato, pojasnjuje svoje videnje zgodovinskih dogodkov morilec. Karadžića je označil celo za častnega križarja in evropskega vojnega heroja.

Deli s prijatelji