MORILSKA ZVERINA

Pijan izzival bika in umrl

Objavljeno 16. avgust 2011 22.10 | Posodobljeno 17. avgust 2011 11.30 | Piše: F. S.

Rejec zloglasnega poltonskega bika služi mastne denarje

Za lastnika je Raton prava zlata jama

XATIVA – Na španskih encierih (ljudskih veselicah s teki pred biki po ulicah in z izzivanjem bikov v arenah), ki po številnih španskih mestih vsako poletje sledijo svetovno znanemu encieru ob prazniku svetega Fermina v Pamploni, tega vsako leto v 10 dneh obišče skoraj milijon turistov, se tragedije kar vrstijo.

Letos štirje mrtvi

Na štirih ljudskih veselicah so v treh tednih umrli štirje Španci, v soboto pa je zloglasni bik Raton (po naše Miš) pred skoraj 7000 gledalci nasadil na roge in ubil 29-letnega Rafaela Montera.

Eden najbolj iskanih bikov ima na vesti že tri

Policija je po tragediji povedala, da je v bikoborsko areno skočil pošteno pijan in da je izzival usodo že nekaj minut prej. Je že tretja žrtev 12 let starega in pol tone težkega bika živinorejca Gregoria de Jesusa. Rejec s črnim samcem z belimi lisami na glavi in bokih služi mastne denarje; za vsak njegov nastop pokasira od 8000 do 10.000 evrov. Raton je eden izmed najbolj iskanih bikov za ljudske veselice v provinci Valencia in je pokončal že dva moža.

Drugim je uspelo pobegniti

Montera je ujel sredi arene, posejane z več ovirami in za ljudi varnimi mesti, ga sredi prizorišča nasadil, z njim na rogovih nekajkrat divje zatresel z glavo, potem ko mu je padel z rogov, pa ga je še poteptal. Ko je pozornost podivjane živali nekaj drugih mož preusmerilo nase in pred Ratonom zbežalo na varno, se je poskušal iz prsi močno krvaveči nesrečnik celo pobrati, a je obležal nezavesten. Rafaela Montera, bik mu je z rogovoma dobesedno razmesaril prsi, so sicer prepeljali v bolnišnico v bližnjo Valencio, a je izdihnil med vrati v operacijsko sobo.

Deli s prijatelji