PREDRZEN

Picassovega tatu odkrila kamera

Objavljeno 08. julij 2011 21.37 | Posodobljeno 09. julij 2011 09.30 | Piše: Ursa Splichal

Ameriška policija je našla ukradeno Picassovo sliko

Na posnetku varnostne kamere bližnje restavracije je videti moškega, ki prenaša sliko
SAN FRANCISCO – Ameriška policija je rešila primer ukradene slike slavnega Pabla Picassa in zločina osumila moškega iz New Jerseyja: ta je sredi San Francisca vkorakal v galerijo, sunil sliko, ki je visela na steni, in odšel ven, hodil po ulici in se potem menda odpeljal s taksijem. Policija je prijela 31-letnega Marka Luga, in sicer v njegovem stanovanju v Napi, kjer so našli tudi umetniško delo, ki mu je že snel okvir. Gre za risbo iz leta 1965 z naslovom Ženska glava, ki je bila kupljena na spomladanski dražbi v New Yorku; vredna je okoli četrt milijona dolarjev.

Vrnjena nepoškodovana

»Nekaj noči nisem spal,« je priznal Rowland Weinstein, lastnik galerije Weinstein. »Zelo vesel sem, veliko srečo imam, da so sliko našli, odleglo mi je, da ni poškodovana in jo bom dobil nazaj.« Weinstein namerava še poostriti varnost v galeriji, predvsem sistem nadzornih kamer.

Ujela ga je kamera

Lugu grozijo obtožbe vloma, ropa in posesti mamil, zdaj je zaprt, varščino pa so postavili na pet milijonov dolarjev. V mestu je bil od 4. julija, obiskal je prijatelje, je povedal policijski komandir Greg Suhr. Prijeli so ga dan po tistem, ko je bližnja restavracija sporočila, da so njihove varnostne kamere posnele moškega, čigar videz ustreza opisu osumljenca, ki je šel po ulici s sliko pod roko. Prav ta posnetek je odigral ključno vlogo pri aretaciji.

Komu je bila namenjena

Preiskovalci pravijo, da je Lugo najverjetneje delal sam, delo pa je najbrž hotel predati nekomu drugemu. Weinstein pravi, da je delo tako redko, da ga tisti, ki bi ga kupil, verjetno ne bi javno razstavil: »Gre za odlično, tipično Picassovo delo. Ne razumem, kaj je nameraval z njim. Težko ga je prodati ali razstaviti. Ali je imel kupca ali pa vsega skupaj ni dobro premislil.«
Deli s prijatelji