UMOR

Pastirji iz zasede ustrelili pisateljico

Objavljeno 24. april 2017 19.10 | Posodobljeno 28. april 2017 19.10 | Piše: T. P.

Italijanko Kuki Gallmann so napadli na njenem ranču v Keniji.

Marca so ustrelili njeno hčer, zdaj pa je s strelno rano v bolnišnici pristala še sama. Foto Facebook

NAIROBI – Zemlja je razpokana, suha kot poper. Dežja, ki bi moral že minuli mesec napovedati začetek deževnega obdobja in končati sušo, ki jo je kenijski predsednik Uhuru Kenyatta že februarja razglasil za nacionalno katastrofo, ni od nikoder. V ospredju je le še najbolj gola in nagonska nuja po preživetju, ki je že tako napete odnose med premožnimi rančarji in revnimi pastirji brez zemlje le še poglobila ter se sprevrgla v nasilje. Napete razmere je na svoji koži občutila italijanska pisateljica in naravovarstvenica Kuki Gallmann, avtorica uspešnice Sanjam o Afriki, ki so jo filmarji prenesli na veliko platno. A če so jo krogle takrat zgrešile, so jo tokrat zadele.

Pastirji, ki obupano iščejo pašnih zelenic za svojo živino, vdirajo na zasebne ranče. V teh nasilnih obračunih je bilo ubitih že najmanj 14 civilistov, še več pa jih je bilo ranjenih. Med njimi tudi Kukijina hči Sveva, ki so jo ustrelili prejšnji mesec, na srečo ne usodno. Njeno mamo so takrat zgrešili, so pa požgali več luksuznih počitniških bungalovov na pisateljičini posesti. Na njenih 98.000 akrih zemlje v regiji Laikipiji, kjer si je že pred 45 leti ustvarila življenje. A če jo je prejšnji mesec odnesla brez praske, tokrat ni imela tolikšne sreče.

Ko je Kuki Gallmann včeraj zjutraj z džipom patruljirala po svoji posesti, da bi ocenila škodo po nedavnem požigu, je padla v zasedo, najverjetneje pripadnikov etnične skupine Pokot, in ustrelili so jo v trebuh. Na njeno srečo so bili v bližini rangerji in so napadalce razgnali ter na pomoč poklicali reševalce. Ranjeno Kuki so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v bližnjem kenijskem mestu Nanyuki, kjer so njeno stanje stabilizirali, potem pa v bolnišnico kenijske prestolnice Nairobi. 

Deli s prijatelji