RDEČI PETELIN

Ogenj pri sosedih

Objavljeno 29. junij 2014 13.28 | Posodobljeno 29. junij 2014 13.30 | Piše: Oste Bakal

Na pomoč v Avstrijo odšli gasilci PGD Cankova in Skakovc.

Foto: Oste Bakal

BAD RADKERSBURG –  Minulo sredo se je še enkrat potrdilo, da je med Slovenijo in Avstrijo čedalje manj meje, odlično sodelovanje na različnih področjih, tudi med gasilci, pa se je znova potrdilo tudi v praksi. Ko je okoli 9. ure zagorelo v kraju Zenkovci (Zelting) pri Bad Radkersburgu (avstrijska Radgona), tik ob meji s slovensko Cankovo, se je tja takoj po pozivu sosedov na pomoč odpravilo 20 prostovoljnih gasilcev PGD Cankova in Skakovci. Zagoreli so gospodarsko poslopje in hlevi z živino, kmetijsko mehanizacijo in opremo, senom, krmo ipd. Domači gasilci iz kakšnih desetih gasilskih društev iz Bad Radkersburga in okolice so ugotovili, da gre za težak zalogaj, in so za pomoč zaprosili kolege iz prekmurskih društev.

Kot nam je povedal vodja gasilske intervencije s slovenske strani, poveljnik PGD Cankova Viktor Dervarič, se občasno zgodi, da morajo posredovati tudi na drugi strani meje, predvsem ko sosedje zaprosijo za pomoč. »Tudi mi smo videli, da na drugi strani meje gori, a dokler nas niso aktivirali iz ReCo, smo počakali. Ko smo dobili navodila, smo se hitro odpravili na pomoč. Zagorelo je v hlevu, še iz neznanega razloga. Požar je bil dokaj hitro omejen, da se ni razširil na sosednje objekte, zlasti na stanovanjske hiše. Rešena je bila tudi živina, tako da bodo domači gasilci zdaj naprej varovali območje in preprečili morebitni zažig,« nam je povedal Dervarič, ki je ponosen, da so fantje iz cankovskega in skakovskega društva lahko znova pomagali sosedom.

Lokalni policisti in drugi preiskovalci poskušajo ugotoviti vzrok požara, ki se je kljub vsemu srečno končal, neuradno pa smo slišali, da je najbrž šlo za napako na električni napeljavi, saj sosedje niso slišali grmenja, lahko pa je kje v objektu tlelo čez noč, kajti ponoči je močno grmelo in ne izključujejo možnosti, da bi bila krivec vodena strela. Kljub hitremu in učinkovitemu posredovanju približno stotnije gasilcev je na objektih za več 10.000 evrov škode.
 

Deli s prijatelji