MED OPERACIJO

Obupani: še vedno ne vedo, zakaj je triletna Anja umrla

Objavljeno 18. januar 2013 16.32 | Posodobljeno 18. januar 2013 16.33 | Piše: T. L.

Za deklico je bila usodna rutinska operacija sive mrene. Kaj se je dogajalo, da njeni možgani niso prejeli dovolj kisika, še danes ni pojasnjeno.

Fotografija je simbolična.

BEOGRAD – Ivana in Aleksandar Grahovac sta obupana: že šesto leto sta brez odgovora, zakaj je morala med rutinsko operacijo sive mrene umreti njuna triletna hči Anja. Sodnomedicinski odbor beograjske medicinske fakultete tudi po letu dni podrobnega preiskovanja primera v zaključnem poročilu ni podal jasnih odgovorov. Njihov zaključek se glasi, da ne vedo, kaj je izzvalo pomanjkanje kisika med operacijo sive mrene, po kateri je deklica umrla, poroča Blic.

Šest let brez odgovora

»Minilo je še leto dni, tokratno poročilo pa naj bi vse razjasnilo. Ni mi jasno, kako lahko lahko o primeru razsojajo strokovnjaki beograjske medicinske fakultete, če je bil obtoženi profesor zaposlen prav na tej fakulteti. Šest let je, odkar najine deklice ni več, a še vedno čakamo na pojasnilo, zakaj je umrla,« pravi oče Aleksandar. 

Ni se več zbudila

Poškodba možganov je nastala med operacijo sive mrene, ki je potekala 21. maja 2007. Anja se ni več zbudila iz anestezije in je ostala v komi do dneva, ko je umrla – 4. junija istega leta. V zaključnem poročilu – podpisalo ga je sedem profesorjev in docent beograjske medicinske  fakultete – je še zapisano, da ni mogoče z gotovostjo potrditi vzroka hipoksije (stanja, ko možganske celice ne dobijo dovolj kisika), ki naj bi bila poleg dodatnih zapletov ob oživljanju usodna za triletno Anjo. V poročilu so sicer razjasnili, da deklica ni umrla zaradi  maligne hipertermije, kar je bil eden od štirih morebitnih vzrokov smrti. 

Deli s prijatelji