KRUTO

Nedolžnega surovo pretepel in zažgal

Objavljeno 10. december 2015 14.30 | Posodobljeno 10. december 2015 14.30 | Piše: E. B.

Javnost zgrožena nad policijo, ki se ni zganila na Irančeve prošnje za zaščito.

Umrl je po strahotni zmoti, zdaj pa zaradi zlorabe pooblastil in neustreznega varovanja sodijo štirim policistom.

Bilo je leta 2013 v Bristolu, ko so iranskega priseljenca obtožili pedofilije. Nekaj dni prej so ga namreč zalotili pri fotografiranju mladostnikov, vandalov, ki so mu namerno uničevali vrt in ki jih je hotel prijaviti policiji, a ko so ga pri slikanju zalotili sosedje, so bili prepričani, da ima slabe namene. Bijanu Ebrahimiju so začeli groziti pod vodstvom Leeja Jamesa, ki je glasno naznanil, da bo raje šel sedet, kakor da bi dopustil, da spolni izprijenec ogroža sosesko. Toda Ebrahimi je bil povsem nedolžen in žrtev velikanske zmote, se je izkazalo, a žal prepozno: James ga je ob pomoči še enega soseda, Stephena Norleyja, pretepel do nezavesti, potem pa zažgal. Oba sta priznala dejanje in med sojenjem vseskozi zatrjevala, da sta tako ravnala za dobro vseh otrok v soseski; prvi je dobil dosmrtno ječo, drugi pa štiri leta. 
Javnost je povsem šokiralo ravnanje oziroma neukrepanje mož postave: James, ko je prvič pomislil, da je Ebrahimi morda spolni izprijenec, namreč ni poklical policije, temveč je domnevnega pedofila sam obiskal in mu začel groziti. Iranec je prestrašen poklical policiste, ti pa so ga aretirali, saj so brez kakršnih koli dokazov ali pričevanj verjeli Jamesu, čeprav je ta tudi ob njihovi navzočnosti grozil Ebrahimiju. Tega so pozneje izpustili, a ko jih je čez dva dneva prosil za zaščito, češ da se boji sosedov, ki da mu vztrajno grozijo, je naletel na gluha ušesa.

Nazadnje se je zgodilo, kar se je napovedovalo: James in Norley sta s sosedom usodno obračunala, medtem ko so policisti stali križem rok, vztraja tožilstvo, ki zahteva kazen za 52-letnega Kevina Duffyja, 38-letno Leanne Winter, 40-letno Helen Harris in 55-letnega Andrewa Passmora

Deli s prijatelji