PEGIDA

Na shodu Domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda 8000 ljudi

Objavljeno 03. november 2015 08.53 | Posodobljeno 03. november 2015 08.53 | Piše: STA, K. K.

Javnost je razburil vodja Pegide Lutz Bachmann, ki je nemškega ministra za pravosodje Heika Maasa primerjal z nacističnim ministrom za propagando Josephom Goebbelsom.

Lutz Bachmann je emškega ministra za pravosodje Heika Maasa primerjal z nacističnim ministrom za propagando Josephom Goebbelsom.

DRESDEN – Nemško gibanje Pegida, ki nasprotuje sprejemanju migrantov in beguncev, je v ponedeljek zvečer v Dresdnu priredilo nov protest, ki se ga je udeležilo okoli 8000 ljudi. Javnost je razburil vodja Pegide Lutz Bachmann, ki je nemškega ministra za pravosodje Heika Maasa primerjal z nacističnim ministrom za propagando Josephom Goebbelsom.

Bachmann je ministra označil za »najhujšega duhovnega hujskača« po Goebbelsu in nekdanjem televizijskem komentatorju v Nemški demokratični republiki Karl-Eduardu von Schnitzlerju. Nemški socialdemokrati (SPD), iz vrst katerih prihaja Maas, so zato že pozvali k preiskavi proti Bachmannu zaradi spodbujanja sovraštva.

V Dresdnu se je na protidemonstracijah zbralo tudi nekaj sto nasprotnikov Pegide, ki so protestirali proti sovraštvu in hujskanju k nasilju ter pozivali k odprtemu odnosu do sveta. Za varnost je skrbelo od 400 do 500 policistov, ki so skrbeli, da si udeleženci obeh protestov niso prišli preblizu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O podobnih protestih so v ponedeljek zvečer poročali tudi iz nemškega Leipziga, kjer se je zbralo do 800 privržencev podružnice Pegide, gibanja Legida, na ločenih demonstracijah pa okoli 600 njihovih nasprotnikov.

Gibanje Pegida, s polnim imenom Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda, se je oktobra lani začelo v vzhodnonemškem Dresdnu kot protestno gibanje zaradi vse večjega priseljevanja zlasti mladih muslimanov v Evropo in Nemčijo.

Deli s prijatelji