VRNITEV V PRIPOR

Morilcu Ramba bodo sodili v Sloveniji

Objavljeno 05. december 2017 19.45 | Posodobljeno 05. december 2017 19.45 | Piše: Boštjan Celec

Mervan Šljivar bo morda oproščen poskusa uboja na Fužinah. A to še ne pomeni, da bo smel na svobodo – zaradi umora v Bosni.

Šljivar po naših informacijah odločno zavrača vpletenost v zločin v Bosni. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA, CAZIN – Tudi če bi bil 36-letni Ljubljančan Mervan Šljivar na jutrišnjem nadaljevanju procesa opran krivde za poskus uboja na Fužinah, se zna zgoditi, da se bo moral s sodnije vrniti v pripor. Izvedeli smo namreč, da je Slovenija prevzela pregon proti njemu zaradi še hujšega kaznivega dejanja, ki naj bi ga zagrešil v Bosni, in sicer umora.
Temu pritrjuje vodja novogoriškega okrožnega državnega tožilstva Branka Oven. Tamkajšnje tožilstvo je namreč proti Šljivarju vložilo zahtevo za preiskavo »po začasni predodelitvi spisa v reševanje, nato pa smo ga vrnili v nadaljnje pristojno reševanje okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani«.

Razveljavljenih šest let zapora

Toda najprej k zgodbi, zaradi katere Šljivarju že v drugo sodijo na ljubljanskem okrožnem sodišču. Lanskega januarja se je na enem od parkirišč na Fužinah sestal s Fadilom Ferhatovićem, da bi se pomenila o nekem incidentu, ki se je zgodil nekaj ur prej. S Ferhatovićem je tja prišlo precej njegovih ljudi, ti naj bi od zadaj napadli Šljivarja ter ga začeli s trdimi predmeti udarjati po glavi in telesu. Čez nekaj trenutkov sta odjeknila dva strela, ena krogla je Ferhatovića zadela v trebuh, druga pa Šljivarja v desno stegno.

»Odvzeti mu svobodo in ga privesti na kantonalno sodišče v Bihać.«

Na zatožno klop sta sedla oba, Ferhatović je bil obtožen, da je streljal v Šljivarja, ta pa, da je v Ferhatovića poslal kroglo. Ferhatović je »zato, da bi svoji družini olajšal življenje«, krivdo priznal in je bil zaradi povzročitve hude poškodbe obsojen na deset mesecev zapora. Šljivar pa od vsega začetka zavrača, da bi streljal v Ferhatovića, in čeprav je tudi ta zatrdil, da ga ni ustrelil Šljivar, so tega zaradi poskusa uboja obsodili na šest let zapora.

Sodba proti njemu je bila razveljavljena na višji sodni instanci, v ponovljenem okrožnem sojenju pa mu bojda kaže dobro, očitno dobiva težo trditev obrambe, da sploh ni imel orožja in da je v Ferhatovića streljal nekdo drug (pomotoma nekdo iz njegove družbe).

Okrožno sodišče je v prvem postopku na vprašanje, kako so na Šljivarja prišli smodniški delci, izbralo le en možen odgovor forenzika Gorazda Pezdirja, da je torej streljal z orožjem. Vendar pa Pezdir dopušča možnost, da so delci nanj lahko prišli tudi, če je bil v bližini streljanja ali če bi bil v stiku s predmeti, na katerih so bili ti delci. Izvedenec tako dopušča možnost, da se je njegova jakna z njimi kontaminirala, ko je ležal na tleh, ali se je okužila z delci v zraku.

In čeprav je Šljivarjev odvetnik Jože Hribernik na zadnji obravnavi pred nekaj tedni zabentil, da je nezaslišano in nedopustno, da je njegov klient že 22 mesecev v priporu, mu je sodišče ta ukrep podaljšalo zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Bosanci: Likvidiral je Ramba

Šljivarja pa torej z mednarodno tiralico iščejo bosanske pravosodne oblasti. »Mervan Šljivar, rojen 4. novembra 1981 v Ljubljani, državljan Slovenije ter Bosne in Hercegovine, se išče zaradi kaznivega dejanja umora. Odvzeti mu svobodo in ga privesti na kantonalno sodišče v Bihać,« je zapisano v tiralici.

Odgovor uradne Ljubljane pa je jasen: »Izročitev slovenskih državljanov državam, ki niso članice Evropske unije, na podlagi Ustave Republike Slovenije ni mogoča.«

6 let zapora je bila razveljavljena kazen za streljanje na Fužinah.

Ker pa so Bosanci izvedeli, da je Šljivar priprt v Sloveniji, so se odločili zadevo predati slovenskim kolegom, naj proti njemu izpeljejo postopek zaradi umora Nedžada Kličića, imenovanega Cazinski Rambo.

Zločin se je zgodil v noči na 14. september 2014 v lokalu v Ostrožcu pri Cazinu, po izsledkih preiskave so Šljivar, Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić ob pol enih zjutraj zamaskirani vstopili v ta lokal z namenom, da vzamejo življenje Kličiću. Ta je bil v Bosni znan po tem, da je na spletni strani youtube pod naslovom Born for action (Rojen za akcijo) razkazoval svojo spretnost z raznim, po večini nelegalnim orožjem.

Gredelj naj bi bil ob vstopu v Gold opremljen z avtomatsko puško, Ikeljić s puškomitraljezom, Rekić z aluminijasto palico, Šljivar s pištolo, Pavlović pa je stražil pred vhodom. Šljivar naj bi stopil do Kličića, ki je sam sedel za mizo v separeju, ga s pištolo nekajkrat udaril po glavi, zbil na tla, nato pa iz neposredne bližine streljal v njegovo glavo in ga ubil.
Vir blizu preiskave je bosanskim novinarjem nedolgo po zločinu sicer povedal, da peterica najverjetneje ni nameravala umoriti Kličića, »ampak ga le tako zelo pretepsti, da ga še lastna mati ne bi prepoznala«.

Ker pa bo preiskava bosanskega umora torej potekala v Sloveniji, se utegne zgoditi, da bo moral Mervan Šljivar ne glede na sodni razplet v zadevi Fužine ostati za zapahi. Odvetnik Hribernik, ki ga v bosanski zgodbi sicer ne bo zastopal, meni, da bi bil to nepotreben ukrep, saj klient po njegovem ne more biti begosumen. V Bosno namreč ne more, ker bi ga takoj prijeli, tudi v kateri koli drugi državi pa bi ga aretirali na podlagi Interpolove tiralice ter ga predali Bosancem. 


Krivdo odločno zavrača

Mervan Šljivar po naših informacijah sicer priznava, da je preostale obtožence v zadevi Cazinski Rambo poznal, vendar pa trdi, da je bil v noči umora na desetine kilometrov stran od prizorišča zločina. Proti preostalim udeležencem umora je sodba pred nekaj tedni postala pravnomočna. Vrhovno sodišče Bosne in Hercegovine je le nekoliko znižalo kazni s kantonalnega sodišča v Bihaću: Gredelj je obsojen na šest let in dva meseca, Rekić na šest, Ikeljić pa na pet let zapora. Stražar Pavlović jo je odnesel z dvema letoma in osmimi meseci zapora.

 

Deli s prijatelji