NORVEŠKA

Medved ubijal med
 angleškimi študenti

Objavljeno 05. avgust 2011 22.57 | Posodobljeno 05. avgust 2011 23.22 | Piše: F. S.

Turiste na Norveškem je obiskal razjarjeni polarni kosmatinec

Morilski medved

LONGYEARBJEN – K skupini 80 večinoma angleških turistov, starih od 16 do 26 let, ki so bili na ledeniku Von Post, 40 kilometrov od Longyearbjena, največjega mesta na otočju Svalbard na Norveškem, na tritedenskem znanstvenem taboru, je v petek ob 7.30 prilomastil orjaški veliki severni medved in naredil pravo klavnico. Več kot sedem stotov težak samec je vdrl v dva šotora in med spečimi uprizoril krvavi pogrom. Medved, nekateri izmed udeležencev poletnega tabora raziskovalnega združenja britanskih srednjih in visokih šol so v meglenem jutri videli celo dva, je enega mladeniča ubil, štiri druge pa huje ranil.

Z letalom v bolnišnico

Ranjene – vodji tabora (Angleži so za tri tedne na otokih že znotraj arktičnega polarnega kroga plačali po 2900 funtov) 24-letni Michael Reid in 23-letni Andrews Ruch sta v kritičnem stanju, 16 in 17 let stara Patrick Flinders in Scott Smith pa sta jo odnesla z več praskami in raztrganinami na telesu in nogah – so s helikopterjem najprej prepeljali v bolnišnico v prestolnico otočja Svalbard Longyearbjen, od tam pa s posebnim letalom v bolje opremljeni univerzitetni klinični center v mesto Tromse na norveški obali. Imena umrlega Angleža, medved ga je pokončal v spalni vreči v šotoru, pa norveške oblasti še niso razkrile.

Turisti so ga opazovali

Skupina turistov, poleg Angležev naj bi bili na znanstvenem taboru še štirje Irci, pet Škotov, dva Valižana in še trije najstniki iz ZDA, je dva dni pred smrtonosnim petkovim napadom med hojo po še vedno ledeni in mrzli okolici več ur opazovala, fotografirala in snemala tri odrasle severne medvede. Na otočju, kjer živi le 2200 ljudi, od tega skoraj 1990 v Longyearbjenu, je od 1500 do 2000 belih medvedov.

Deli s prijatelji