GROZLJIVO

Med obrezovanjem odrezal dečkov penis

Objavljeno 06. april 2017 21.30 | Posodobljeno 06. april 2017 21.30 | Piše: U. S.

Močne poškodbe štiriletnega dečka.

Od nesrečnega dogodka je fotografiranje v operacijski dvorani prepovedano. Foto: Shutterstock

ŽENEVA – Na sodišču v Ženevi sodijo zdravniku, ki je zaradi malomarnosti med posegom močno poškodoval štiriletnega dečka: med obrezovanjem mu je odrezal del penisa.

Zgodilo se je julija 2014, ko so starši na obrezovanje pripeljali štiriletnika alžirskega rodu, poročajo švicarski mediji. Za mnogo družin je obrezovanje obred, ki ga je treba slaviti, in tako je bilo tudi v tej, je zdravnik povedal sodišču in še, da je oče med posegom fotografiral.

V kritičnem trenutku, ko je zdravnik zarezal, je oče dvignil roko, da bi naredil posnetek, deček se je obrnil k njemu, pri tem pa se je premaknil tudi njegov penis, tako da ga je zdravnik odrezal in je padel na tla. Zdravnik je nemudoma pobral odrezani del in ga poskušal prišiti nazaj, a po besedah tožilstva za to ni imel primerne opreme niti primerno velikega katetra.

Fanta niso prepeljali v bolnišnico, družina je morala počakati v čakalnici, v ženevski univerzitetni klinični center pa so fantka prepeljali šele štiri ure pozneje, okoli polnoči, je sodišču povedala tožilka. Odvetnik družine domneva, da je hotel zdravnik prikriti, kar je naredil, in je ure letal po Ženevi ter iskal kateter, namesto da bi ga takoj odpeljal v bolnišnico. Tožilka trdi še, da zdravnik ni bil dovolj previden in ni poskrbel, da se majhen pacient med posegom ne bi premikal.

Zdravnikov odvetnik pravi nasprotno, da je doktor očetu takoj ukazal, naj sina odpelje v klinični center, in še, da njegova stranka pač ni kriva in ne more biti odgovorna za nepredvidljivo dejanje (fotografiranje), ki je povzročilo nesrečo. Deček je imel več operacij, njegovo stanje je zdaj, po treh letih, končno dobro; v mesecih po posegu ni mogel normalno lulati, je povedala mati in še, da je oblika njegovega penisa zdaj zadovoljiva. Kirurg s kliničnega centra je povedal, da bo treba počakati do 18. leta, ko bodo ugotavljali, ali bodo potrebne še katere operacije.

Zdravnik je do nesreče opravil 700 posegov obrezovanja, odtlej je ta številka zrasla na 2500. Je pa od dogodka prepovedal fotografiranje v operacijski dvorani.

Tožilka zahteva obsodbo: 240 dni ječe in še 200 švicarskih frankov (180 evrov) globe. 

Deli s prijatelji