PAKETI DROGE

Kokain med bananami

Objavljeno 13. april 2017 23.22 | Posodobljeno 13. april 2017 23.39 | Piše: T. Š.

V zorilnici banan odkrili pakete droge z GPS-oddajnikom.

Med bananami je bil skrit tovor, vreden 85 milijonov evrov. Foto: Polize

BIELEFELD, LEVERKUSEN – Minuli konec tedna so nemški policisti kar tekmovali, kdo bo bolj uspešen pri pregonu trgovcev s kokainom in njihovih mul, ki Nemčijo uporabljajo kot pomembno tranzitno državo, skozi katero potujejo. Najprej se je zalomilo bolgarskim tihotapcem, ki so na avtocesti vzbudili pozornost carinikov okoli Bielefelda blizu nizozemske meje (ki je ena osrednjih central za nabavo večjih količin prepovedanih drog).

V petkovem večeru se bolgarsko vozilo sprva ni odzvalo na poskus nemških carinikov, ki so jih s svetlobnimi signali opozarjali, naj ustavijo. Nervozni potniki so povedali, da prihajajo iz Nizozemske; ker pa se niso mogli sporazumeti s policisti, so se slednji odločili za podroben pregled avtomobila. Za rezervnim kolesom so opazili folijo, ki je bila nemarno prelakirana, ko pa so odvili prtljažnik, so v njem našli 30 paketov s 33 kilogrami kokaina, vrednega poltretji milijon evrov.

V soboto ob pol štirih popoldne pa so njihovi kolegi iz Leverkusna postavili nov nemški rekord v zasegu kokaina v zadnjih desetletjih: delavec v zorilnici banan jih je obvestil, da so med pošiljko priljubljenih sadežev iz Ekvadorja odkrili paket kokaina. Preiskovalci so na njem našli tudi GPS-oddajnik, zato so se odločili za hiter zaseg. Na koncu so v prepovedani pošiljki natehtali kar 400 kilogramov opojnega belega prahu, ki bi bil na nemških ulicah vreden kar 84 milijonov evrov. Rekord imajo še vedno hamburški policisti, ki so pred sedmimi leti našli kar 1300 kilogramov belega prahu med lesnimi briketi iz Paragvaja.

Deli s prijatelji