UMOR

Jo je Oscar ubil, ker je nosila otroka drugega?

Objavljeno 28. februar 2013 10.01 | Posodobljeno 27. februar 2013 20.25 | Piše: E. B.

Reeva Steenkamp naj bi bila noseča z bivšim fantom.

Zaslišanje je potekalo več dni.

PRETORIA – Je bila Reeva Steenkamp noseča? Po svetu glasno odmeva novica, češ da je južnoafriška lepotica pričakovala otroka z bivšim, to pa naj bi paraolimpijskega in olimpijskega junaka tako razbesnelo, da je svojo izbranko umoril.

Otrokov oče naj bi bil Francois Hougaard, igralec ragbija, s katerim se je lepotica sestajala, preden je spoznala Oscarja Pistoriusa, a je z nekdanjim partnerjem ohranila prijateljske stike – ali pa celo intimne, kot naznanjajo nekateri mediji. Reeva naj bi v noči na valentinovo slovitemu tekaču priznala, da ga vara in da je celo zanosila, kar naj bi tudi sicer jeznoritega športnika tako razjarilo, da jo je štirikrat ustrelil. Drugi poročajo, da naj bi Steenkampova nosila Oscarjevega otroka, a Bladerunner ni bil pripravljen na očetovstvo, njegova izbranka ne na splav, burna nesoglasja pa naj bi bila povod za tragedijo. Ali je bila Reeva resnično noseča, bo potrdila obdukcija, katere izsledki bodo znani v prihodnjih tednih, oblasti pa jih menda ne bodo razkrile javnosti.

Pistoriusova obramba vztraja, da je zvezdnik dekle ustrelil po pomoti, češ da je bil prepričan, da je v njegovi kopalnici vlomilec, po nekaterih poročilih naj bi svoje dekle, ko naj bi spoznal grozljivo zmoto, poskušal tudi oživiti. Tožilstvo pa vztraja, da je zagrešil naklepni umor, na kar naj bi namigovali pogosti prepiri med partnerjema, tudi večer pred tragedijo: po številnih opozorilih sosedov, češ da se v vili v elitni soseski v Pretorii glasno in morda nasilno prepirajo, je na Pistoriusova vrata potrkala policija, a kmalu tudi odšla, češ da gre za povsem običajno prerekanje med zaljubljencema. Športnika so še isti dan aretirali, pretekli petek pa so ga izpustili po plačilu varščine 85.000 evrov. Sojenje se bo začelo 4. junija.

Legendarni atlet, ki so mu pri komaj enajstih mesecih amputirali obe nogi pod kolenom, od takrat pa se je več kot odlično znašel na posebnih protezah, je za pokojno partnerico v stričevem domu, kjer začasno tudi živi, ta teden pripravil spominsko slovesnost, ki so se je udeležili njegovi najboljši prijatelji in najožje sorodstvo. Odmeva tudi izjava žrtvinega očeta Barryja Steenkampa, ki je južnoafriškim medijem zaupal, da bo Pistoriusu morda nekega dne odpustil, če se bo izkazalo, da govori resnico, če pa obtoženec laže, bo pač vse življenje preživel z velikim madežem na vesti.

Oblegani proces so zaznamovali še nekateri drugi, skoraj filmski zapleti: sestrična sodnika Desmonda Naira je pred dnevi usodno zastrupila svoja sinova, stara dvanajst in sedemnajst let, potem pa substanco zaužila še sama. Mrtvo družino je v domu v Johannesburgu odkril skrhan mož in oče. Na dan so prišli še podatki o glavnem preiskovalcu Hiltonu Bothu, ki se je moral umakniti od primera, saj je obtožen poskusa umora, in sicer leta 2011 med streljanjem na minibusu, uboja pa je obtožen tudi Oscarjev brat Carl Pistorius, saj naj bi pred tremi leti povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrla mlada motoristka.

Deli s prijatelji