IZKOP

Je dal Nerudo ubiti Pinochet?

Objavljeno 06. marec 2013 13.15 | Posodobljeno 06. marec 2013 13.15 | Piše: U. S.

Pesnikov voznik trdi, da so Pabla Nerudo leta 1971 zastrupili.

Je Pablo Neruda umrl zaradi raka ali so ga zastrupili agenti diktatorja Augusta Pinocheta?

SANTIAGO – Čilski sodnik je odobril ekshumacijo slavnega pesnika Pabla Nerude, Nobelovo nagrado za literaturo je dobil leta 1971, saj bodo le tako lahko ugotovili, ali je umrl zaradi raka oziroma so ga ubili agenti diktatorja Augusta Pinocheta.

Levičar Neruda, znan po komunističnem prepričanju, je podpiral socialističnega predsednika Salvadora Allendeja, ki ga je z oblasti vrgel vojaški puč 11. septembra 1973. Kmalu zatem, bil je 23. september, je Neruda umrl zaradi raka prostate – tako je vsaj še nedavno veljalo. Pesnikov nekdanji voznik Manuel Araya namreč trdi, da so Pinochetovi agenti Nerudi, ko je bil hospitaliziran v Santiagu zaradi raka, vbrizgali strup, ta pa je povzročil infarkt. Araya, star je 65 let, trdi, da je Neruda še nekaj ur pred smrtjo hodil in klepetal kot običajno. Preiskava se je začela lani, saj je čilska komunistična stranka vložila pritožbo na podlagi Arayevih trditev: pravi, da je Pinochet ukazal Nerudo ubiti, da bi mu tako preprečili potovanja v Mehiko, kjer je lahko javno govoril in vodil opozicijo proti njemu. »Leta sem trkal na vrata, a me nihče ni poslušal, vedno sem mislil, da bom umrl, ne da bi resnica prišla na dan,« je dejal nekdanji pesnikov voznik.

Ekshumacija trupla bo v prvih tednih aprila

Sodnik Mario Carroza je februarja odločil, da obstaja dovolj dokazov za odobritev ekshumacije in obdukcije. Neruda, njegovo pravo ime je bilo Neftali Ricardo Reyes Basoalto, je pokopan v Isla Negri, 120 kilometrov od čilske prestolnice, s tretjo ženo Matilde Urrutia. Sodnik Carroza je poudaril, da bodo posmrtne ostanke pesnika izkopali v skladu z željami Fundacije Pabla Nerude, ki še vedno verjame, da je pesnik umrl zaradi raka, in seveda z vsem spoštovanjem do pokojnika. Izkop v prvih dveh tednih aprila bodo opravili čilski in tuji forenzični strokovnjaki.

Deli s prijatelji