NA VELIKO

Iz slovenskih skladišč na Hrvaško pretihotapili 61 ton tobaka

Objavljeno 13. december 2017 17.57 | Posodobljeno 13. december 2017 17.57 | Piše: STA, M. U.

Sedmerica je obtožena združevanja v zločinsko organizacijo na Hrvaškem in v Sloveniji ter zaradi izogibanja carinskim obveznostim.

Uvoznik toboka je prijavil tobačne odpadke, tovoril pa rezan tobak, za katerega bi moral plačati 350.000 evrov trošarine.

ZAGREB – Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je obtožil sedmerico hrvaških državljanov zaradi tihotapljenja skoraj 61 ton tobaka na Hrvaško iz skladišč v Sloveniji. Uskok navaja, da so hrvaški proračun oškodovali za 4,87 milijona evrov, zaslužili pa najmanj 213.000 evrov. Uskok bremeni sedmerico združevanja v zločinsko organizacijo na Hrvaškem in v Sloveniji ter izogibanja carinskim obveznostim. Obtoženi imajo med 24 in 31 leti, so zapisali na spletni strani hrvaškega tožilstva.

Sedmerica se je med avgustom 2016 in junijem 2017 povezala tudi z drugimi še neznanimi osebami zaradi nakupa večje količine listov tobaka na Poljskem in v Bolgariji ter zaradi prevoza, skladiščenja, tihotapljenja in prodaje tobaka na Hrvaškem. Tožilstvo trdi, da so tobak najprej skladiščili v Sloveniji in ga pripravljali za prevoz na Hrvaško. Ob tem so z embalaže, v kateri so bili listi tobaka, odstranili originalne deklaracije in tobak lažno predstavljali kot blago, za katero ni treba plačati trošarine. Pretihotapljeni tobak so potem skladiščili na območju Zagreba in prodajali.

Na opisani način so vsaj 11-krat pretihotapili na Hrvaško najmanj 60,99 ton tobaka. Zaslužek so si medsebojno razdelili.

Deli s prijatelji