PONAREJENI DOKUMENTI

Iskani Romun imel slovenske dokumente

Objavljeno 16. april 2017 13.28 | Posodobljeno 21. april 2017 17.22 | Piše: Boštjan Celec

Srbi aretirali najbolj iskanega Romuna, ki ima pod palcem 100 milijonov evrov. Sebastian Ghita je imel pri sebi ponarejena slovenski potni list in vozniško.

Romun z Europolovega seznama se je predstavljal kot Slovenec.

BEOGRAD – Kako zelo bi rade romunske oblasti odvzele prostost 38-letnemu Sebastianu Aurelianu Ghiti, priča podatek, da ga ne iščejo le z Interpolovo tiralico, ampak so ga uvrstili tudi na Europolov seznam najbolj zakrknjenih iskanih evropskih kriminalcev. Na begu je bil od sredine decembra lani, v noči na petek pa so ga aretirali v Srbiji, kamor je dopotoval iz Istanbula. Srbija in Romunija sicer nimata sporazuma o medsebojnem izročanju storilcev kaznivih dejanj, a sta podpisnici Evropske konvencije o izročitvi, zato ga bodo Srbi zagotovo predali Romunom. Toda izročitveni postopek se bo nekoliko zavlekel, sploh zato, ker bo moral Ghita najprej v Beogradu odgovarjati zaradi kaznivega dejanja ponarejanja listin.

Kot je za romunska občila izjavila romunska ministrica za notranje zadeve Carmen Dan, se je nekdanji politik in poslanec, poslovnež in lastnik televizijske hiše beograjskim policistom predstavil s ponarejenimi slovenskimi dokumenti, potnim listom in vozniškim dovoljenjem. Njegovo premoženje je ocenjeno na več kot 100 milijonov evrov, do večine svojega bogastva pa naj bi se dokopal s korupcijskimi kaznivimi dejanji, zlorabo zaupnih informacij, jemanjem in dajanjem podkupnine, kupovanjem vplivnosti ter izsiljevanjem. Iz romunske policije so sporočili, da ga med drugim preiskujejo tudi zaradi korupcijskega škandala, povezanega z državniškim obiskom nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira v Romuniji leta 2012. B. C. Romun z Europolovega seznama se je predstavljal kot Slovenec.

Deli s prijatelji