ZASLIŠEVALI SO GA 14 UR

FOTO: Zaradi sodelovanja s teroristi v Benetkah zaprli Slovenca

Objavljeno 13. april 2017 11.23 | Posodobljeno 13. april 2017 11.30 | Piše: Aleksander Brudar

Rok Žavbi, eden prvih Slovencev, ki so se šli borit v Sirijo, dobil tri leta in štiri mesece zapora.

Rok Žavbi, na fotografiji levo, in Boštjan Skubic. Foto: Arhiv Pop TV

BENETKE – Za tri leta in štiri mesece se v zapor seli Rok Žavbi iz Pšajnovice nad Tuhinjsko dolino, ki se je leta 2013 zapletel v sirsko vojno, pa ne kot kakšen humanitarec, ampak kot borec na strani sirskih uporniških oziroma skrajnih islamističnih skupin. Nato je po vrnitvi v Evropo svoje aktivnosti nadaljeval v Italiji. »Petega maja smo bili obveščeni, da so italijanski varnostni organi razpisali evropski nalog za prijetje in predajo 26-letnega slovenskega državljana zaradi suma kaznivega dejanja novačenja z namenom terorizma v skladu z italijanskim kazenskim zakonikom,« nam je maja lani pojasnil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Žavbi je pri naših zahodnih sosedih v imenu bošnjaškega imama Bilala Bosnića novačil in nato usmerjal nove borce na vojna območja v Siriji. Podobno je počel tudi 39-letni Ajhan Veapi, sicer direktor islamskega centra v Pordenoneju. Veapija so na beneško sodišče pripeljali direktno s Sardinije, kjer je zaprt v strogo varovanem zaporu, Žavbija pa iz zapora v kraju Tolmezzo.

Sojenje zoper slovenskega državljana, ki je bilo sicer zaprto za javnost, se je na koncu precej hitro razpletlo, saj je Žavbi med zaslišanjem, ki je trajalo kar 14 ur, predal stike in elektronska sporočila, hkrati pa tudi priznal, da je sodeloval s skrajneži, in si tako s predajo kontaktov italijanskim preiskovalcem za tretjino znižal kazen, grozilo mu je do 10 let zapora. Tožilstvo je zanj predlagalo tri leta in dva meseca zapora.

Pred aretacijo je Pšajnovičan večkrat zanikal, da bi se boril na strani Islamske države in da naj bi ga rekrutiral Bosnić. Je pa za tednik Mladina oktobra 2014 priznal, da se je boril v Siriji. Skupaj z Boštjanom Skubicem (zaradi nedovoljene hrambe orožja – med hišno preiskavo leta 2014 so policisti pri njem med drugim našli kalašnikovko, naboje in ohišje raketometa – je bil v začetku lanskega leta po sporazumu s tožilstvom obsojen na pogojno zaporno kazen) je tja šel kot bolničar, da bi pomagal v boju upornikov proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Dobil je orožje in je tudi streljal. Na vprašanje, ali je koga ubil, pa je povedal, da to redko kdaj veš, saj so nasprotniki več sto metrov stran. V muslimansko vero se je spreobrnil leta 2011. »Vsepovsod, kjer je islam, je boljše,« je prepričan.

Deli s prijatelji