NEMIRNO

FOTO: V Berlinu teroristični preplah, v Moskvi na delu mafijci

Objavljeno 27. november 2015 13.45 | Posodobljeno 27. november 2015 13.45 | Piše: T. L.

V Dortmundu naj bi dva moška načrtovala napad. V njunem avtu našli sumljiv predmet in evakuirali sosesko.

BERLIN, MOSKVA – Razmere se ne umirjajo, varnostne sile pa imajo polne roke dela. V četrtek so v Berlinu aretirali dva človeka, ki jo sumijo povezanosti z Islamsko državo in ki naj bi načrtovala napade v Dortmundu, poročanje nemškega časnika Tagesspiegel povzema agencija Reuters. Moška sta stara 28 in 46 let, načrtovala pa naj bi napad na kulturni center, je potrdila policija.  

Med preiskovanci tudi prosilci za azil

Časnik poroča, da moška prihajata iz Sirije in Tunizije ter da sta povezana s teroristično skupino Islamska država. V povezavi s četrtkovimi aretacijami potekajo še druge kriminalistične preiskave, med preiskovanci pa naj bi se znašli tudi prosilci za azil.

Sumljivi predmet, evakuacija soseske

So pa policisti v četrtek v avtu obeh glavnih osumljencev našli predmet, za katerega policija domneva, da je nevaren. Policija je zato zaprla območje in evakuirala stanovalce. Kanclerka Angela Merkel je v sredo dejala, da je po pariških napadih v Nemčiji varnostna stopnja ogroženosti še visoka.  

Moskovska banda izdelovala bombe, na veliko prodajala orožje 

Polne roke dela so imeli tudi moskovski policisti. V Moskvi so namreč prijeli tri kriminalce, ki so prodajali eksploziv in strelivo v večjih količinah, po naročilu pa so izdelovali tudi bombe. Policija je zasegla 8 kilogramov eksploziva TNT, 30 ročnih granat, protipehotne mine, letalsko bombo, 15 artilerijskih granat, 40 električnih detonatorjev, 55 delov za ročne pištole, okoli 10.000 kosov nabojev in veliko smodnika.

Kriminalne skupine sta se s skupnimi močmi lotili policija in zvezna služba ruske varnosti (FSB). Ni še znano, na katerih trgih so kriminalisti poslovali in za koga so delali. 

Deli s prijatelji