TRAGEDIJA

FOTO: Umrli pod plazom smeti

Objavljeno 19. marec 2017 13.30 | Posodobljeno 19. marec 2017 13.30 | Piše: U. S.

Gora odpadkov pod sabo pokopala najmanj 50 ljudi. Več sto jih živi v zasilnih bivališčih na smetišču.

Plaz odpadkov je ubil na desetine ljudi. Foto: AP

ADIS ABEBA – Najmanj 50 ljudi, večinoma ženske in med njimi 15 otrok, je umrlo pod plazom smeti, ki se je sprožil v predmestju etiopske prestolnice Adis Abebe in pod sabo pokopal okoli 49 domov. Ranjenih je več deset ljudi, izpod več ton smeti so jih rešili najmanj 37, 28 jih zdravijo v bolnišnici, nekaj jih še pogrešajo.

Žrtev bo verjetno še več, je povedal predstavnik mestnih oblasti Amare Mekonen, saj je plaz prizadel razmeroma veliko območje. Nesreča se je zgodila na 30 hektarjev velikem smetišču Koshe, glavnem adisabebskem smetišču, kamor že več kot 40 let odlagajo smeti iz štirimilijonske prestolnice. Na smetišču živi na stotine ljudi, in sicer v zasilnih bivališčih, večinoma zgrajenih iz blata, preživljajo se z zbiranjem smeti, brskajo za hrano in različnimi predmeti, da jih lahko prodajo, denimo kovino. Musa Suleiman Abdulah, ki je ostal brez lesene koče, pokrite s plastično oblogo, je slišal hrup, ko se je zgodilo: »Ko smo prišli ven, se nam je bližalo nekaj takšnega kot tornado, hitro smo zbrali družinske člane in zbežali,« je dejal, Ibrahim Mohammed, ki prav tako živi tam, njegovo bivališče je le za las ušlo plazu, je dodal, da je bilo vsega konec v treh minutah. Okoli tristo ljudi živi tam, pravi, drugi dodajajo, da je na smetišču okoli 50 domov, v vsakem pa živi po sedem ljudi.

Vzrok za nesrečo še ni znan, tamkajšnji stanovalci pa pravijo, da so v zadnjih mesecih spet začeli voziti odpadke na smetišče zaradi protestov na novejšem odlagališču. 

Deli s prijatelji