V HOTELU

FOTO: Tako so reševali talce. Slovencev ni med njimi

Objavljeno 20. november 2015 15.36 | Posodobljeno 20. november 2015 17.27 | Piše: Mo. S.

Malijski predsednik Ibrahim Boubacar Keita je zaradi izrednih razmer prekinil srečanje v Čadu.

BAMAKO – Javnost in svetovna politika sta na nogah zaradi novega terorističnega napada. Napadalci so namreč v hotelu Radisson Blu v malijski prestolnici zajeli 170 talcev. Dogajanje spremljamo na tej povezaviimage.

Slovencev ni med talci

Naše ministrstvo za zunanje zadeve budno spremlja razvoj dogodkov v Maliju in sporoča, da zaenkrat »nima nobene najave slovenskega državljana, ki bi nameraval oditi v Mali ali bi bil tam v času terorističnega napada na hotel v Bamaku«. Kljub temu na spletni strani ministrstva ostaja varnostni napotek, da se vsa potovanja v Mali odsvetuje. 

V luči zadnjih dogodkov so pristojni ministri EU sicer odločili, da se bo okrepil nadzor na zunanjih mejah EU image, kar bo veljalo tudi za državljane same. Medtem je v akcijo vstopila tudi Francija, ki je v Mali poslala posebne enote, usposobljene za reševanje situacij s talci.

Hollande: Na terenu vse razpoložljive sile

Ameriški predsednik Barack Obama, ki se mudi v Maleziji, je povedal, da sta državi močno varnostno povezani in enotni v boju proti terorizmu, ter dodal, da tudi Združeni narodi budno spremljajo dogajanje v Maliju. O tem ga je sicer obvestil eden od svetovalcev za nacionalno varnost.

Malijski predsednik Ibrahim Boubacar Keita je zaradi izrednih razmer prekinil srečanje v Čadu in se vrnil v Bamako, odzval pa se je tudi že francoski predsednik Francois Hollande. Ta pravi, da so aktivirali vse razpoložljive sile na terenu, ki si prizadevajo za osvoboditev talcev.

Turški premier Ahmet Davutoglu je medtem sporočil, da so specialne enote iz hotela rešile pet članov letalske družbe Turkish Airlines. Z dvema, ki sta še vedno ujeta v hotelu, pa so v stikih.

Na spletu so se sicer znašli tudi že posnetki reševanja talcev:

Deli s prijatelji