NA KLINIKI

FOTO: Robert (59) je ubil tri, ranil pa devet ljudi

Objavljeno 28. november 2015 09.15 | Posodobljeno 28. november 2015 09.15 | Piše: STA, T. L.

Po petih urah strelskega obračuna na kliniki za splave je policija prepričala 59-letnega Roberta Lewisa Deara iz Severne Karoline, da se je predal.

COLORADO SPRINGS – Policija v Colorado Springsu v ameriški zvezni državi Kolorado je po petih urah strelskega obračuna na kliniki za splave prepričala 59-letnega Roberta Lewisa Deara iz Severne Karoline, da se je predal. Strelec je pred tem ubil tri ljudi in jih devet ranil. Med smrtnimi žrtvami so policist univerze Kolorado v Colorado Springsu ter dva civilista. Ob petih policistih so bili ranjeni štirje civilisti.

Podrobnosti o napadu na kliniki, ki jo vodi organizacija Načrtovano starševstvo, niso znane. Tako še ni jasno, ali je Dear ubijal v prostorih klinike ali je iz nje streljal na okolico.

Izpad desničarskega skrajneža?

Policija in organizacija Načrtovano starševstvo, ki ženskam po ZDA omogoča uresničevanje ustavne pravice do splava, sta v izjavah previdna in opozarjata, da motiv še ni znan. Glede na to, da je strelec belec, ki se spozna na strelno orožje, v središču incidenta pa je klinika za splave, pa nekatere priče nasilja domnevajo, da gre za izpad desničarskega skrajneža v slogu vrste podobnih iz preteklosti.

Organizacija Načrtovano starševstvo je tarča kritik konservativnih politikov v ZDA, ki jo obtožujejo, da služi denar s prodajo splavljenih človeških zarodkov za znanstvene raziskave.

Kongresna zaslišanja in preiskave so pokazali, da so splavljene zarodke resnično namenili za raziskave, vendar Načrtovano starševstvo trdi, da so dobili denar le za pokritje stroškov, ne pa za profit.

Deli s prijatelji