UMRL V NAPADIH

FOTO: Američani sporočajo: Prvi mož IS v Afganistanu je padel

Objavljeno 08. maj 2017 09.58 | Posodobljeno 08. maj 2017 09.58 | Piše: STA, K. K.

Iz urada afganistanskega predsednika so ob tem sporočili, da je bil Hasib, čigar skupino povezujejo z Islamsko državo v Iraku in Siriji, ubit minuli mesec v operaciji posebnih enot v provinci Nangarhar na vzhodu države.

Reuters je leta 2004 objavil ta posnetek afganistanskih tekmecev na volitvah. Sodeč po podpisu fotografije, je Hasib mož, ki je obkrožen z rdečo: 1. Abdul Latif Pidram, 2. Hamid Karzai, 3. Homayoon Shah Asifi, 4. Mir Mohammad Mahfoz Nidaie, 5. Mohammad Mohaqiq, 6. Sayed Ishaq Gilani, 7. Abdul Satar Sirat, 8. Abdul Hafiz Mansoor, 9. Ghulam Farooq Nijrabi, 10. Ahmad Shah Ahmadzai, 11. Abdul Hasib Aryan, 12. Wakil Mangul, 13. Abdul Hadi Khalilzai, 14. Mohammad Ibrahim Rashid, 15. Mohammad Younus Qanoni, 16. Masooda Jalal, 17. Sayed Abdul Hadi Dabir, 18. Abdul Rashid Dostum.

KABUL Prvi mož skrajne skupine Islamska država (IS) v Afganistanu Abdul Hasib, ki naj bi bil odgovoren za številne smrtonosne napade v deželi pod Hindukušem, vključno z napadom na vojaško bolnišnico z najmanj 50 smrtnimi žrtvami, je bil ubit, so danes sporočili predstavniki ZDA in Afganistana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz urada afganistanskega predsednika so ob tem sporočili, da je bil Hasib, čigar skupino povezujejo z Islamsko državo v Iraku in Siriji, ubit minuli mesec v operaciji posebnih enot v provinci Nangarhar na vzhodu države. Smrt Hasiba je potrdil tudi poveljnik enot zveze Nato v Afganistanu, general John Nicholson. Ob tem je opozoril, da vse pripadnike Islamske države, ki bodo prišli v Afganistan, čaka enaka usoda.

Islamska država je v Afganistanu prisotna od leta 2015 in ima pod nadzorom predvsem večje predele v provincah Nangarhar in Kunar v bližini meje s Pakistanom. Na višku svoje moči naj bi bilo v Afganistanu okoli 2500 do 3000 njenih pripadnikov. Število naj bi se zaradi izgub v nedavnih spopadih po ameriško-afganistanskih ocenah znižalo na največ 800.

Islamska država se v deželi pod Hindukušem bori tako afganistanskim in ameriškimi silam ter proti talibanom.

Deli s prijatelji