KRVAVO

Dečka razkosal in odvrgel

Objavljeno 14. julij 2011 22.32 | Posodobljeno 15. julij 2011 08.10 | Piše: U. S.

Leiby Kletzy je izginil v ponedeljek na poti domov

Dečkovega pogreba se je udeležilo na tisoče Judov
NEW YORK – Osemletnega fantka, ki se je na poti domov izgubil, je umoril in razkosal človek, ki ga je otrok povprašal za pravo pot. Dečkove posmrtne ostanke so našli v smeteh in zamrzovalniku. Grozljivi umor Leibyja Kletzkyja je pretresel judovsko skupnost v Borough Parku, deloma zato, ker ta velja za najvarnejši predel mesta, pa tudi zato, ker je moški, ki ga je policija že prijela, tudi sam pripadnik ortodoksnih Judov. Dan in pol so iskali pogrešanega dečka, iskanje se je končalo, ko so v okrvavljenem zamrzovalniku našli stopalo, preostanke trupla pa v smetnjaku v drugi soseski, je povedala policija in še, da je dečka skupaj s poznejšim morilcem posnela ulična varnostna kamera.

Ubil naj bi ga duševni bolnik


Osumljenec je 35-letni Levi Aron, vpletenost v umor je že priznal. Dokazov, da je bil otrok spolno zlorabljen, ni, motiva za umor še ne poznajo. Ali je Aron bolehal za katero duševno motnjo, policija še preiskuje. Na tisoče ljudi se je zbralo na pogrebni slovesnosti v sinagogi v Borough Parku, govorili in peli so v jidišu in hebrejščini; v skladu z judovsko tradicijo je treba umrle čim prej pokopati. Številne mame, ki so se zbrale pred domom Kletzkyjevih, pravijo, da je soseska sicer varna za otroke. Adel Erps je tako kot drugi osupla zaradi dejstva, da je storilec Jud: »To še bolj boli, očitno je bolan.«

Pregledovali tudi videokamere

Policija in prostovoljci so fantka iskali od ponedeljka, ko se je vračal domov z dnevnega tabora, mama ga je čakala na ulici; tistikrat so mu starši prvič dovolili, da gre sam domov, a je nekje očitno narobe zavil. Preiskovalci so pregledali posnetke varnostnih kamer in na njih videli, kako se je otrok usedel v avto nekega moškega. Tega so potem kmalu izsledili, Aron živi nekaj ulic od Kletzkyjevih. Ko so ga v podstrešnem stanovanju obiskali detektivi in vprašali, kje je fantek, jim je namignil na kuhinjo. Detektivi so opazili kri na vratih skrinje, jo odprli in v njej našli stopalo, zavito v plastično vrečko. Tam so bili še deska za rezanje in trije okrvavljeni noži, na tleh je bila vrečka za smeti, v njej pa krvave brisače. Aron je policistom povedal, kje bodo našli preostanek trupla: bilo je razkosano in v plastičnih vrečkah, te pa v rdečem kovčku, ki ga je v drugi soseski odvrgel v smeti.
Deli s prijatelji