LAŽNE TERAPIJE

Zdravilec spolno zlorabljal stranke

Objavljeno 07. marec 2013 09.24 | Posodobljeno 06. marec 2013 21.19 | Piše: E. B.

Izprijeni britanski zdravilec bo 16 let za zapahi.

Michael Ireland je ponujal reiki, med terapijami pa je stranke otipaval po intimnih predelih.

MANCHESTER – Ženskam je ponujal odpravo bolečin in spolno prebujenje, med lažnimi alternativnimi terapijami pa jih je zlorabljal. Michael Ireland z Otoka bo zaradi izprijenih prevar sedel 16 let, je odločilo sodišče v Manchestru, kjer se je od januarja letos zvrstila vrsta medijsko obleganih pričevanj.

Ženske je prepričeval, da so spolno zavrte

Ireland se je v 25-letni karieri izdajal za zdravilca, ki naj bi spretno izvajal tudi reiki, japonsko terapijo s prenašanjem energije iz svojih rok, s katero naj bi zdravil številne težave, pomagal pa naj bi odpravljati tudi seksualne zavore. Stranke, tudi mladoletne, je pridobival predvsem med spiritualističnimi srečanji, kjer je ženske prepričal, češ da so njihove energijske točke blokirane, vsekakor pa da jih on lahko osvobodi s katero od svojih terapij. Za uro domnevnega zdravljenja jim je 60-letnik odvzel 15 funtov, vmes pa si privoščil preprosto – otipavanje. S svojo karizmo naj bi si med strankami zagotovil predvsem negotova dekleta in ženske, ki so seveda prisegle molčečnost, med izvajanjem terapij pa so stranke morale biti same, brez spremstva, s svojim samooklicanim šamanom. »Zaupala sem mu, bila sem prepričana, da je profesionalec, on pa me je tako grdo izkoristil,« je pričala ena od žrtev; mimogrede, Irelanda je ovadilo osem strank, koliko jih je v resnici imel in zlorabljal, pa ni znano. »Rekel je, da lahko moje težave rešuje le iz notranjosti. Vedela sem, da nekaj ni v redu, a nisem si upala oditi,« je povedala mati treh otrok, ki je šamana obiskala zaradi bolečin v križu. Večino žrtev je prepričal, da so njihove prsi in vagine mrtve ter da jim bo pomagal obuditi pomembne točke. Nekatere naj bi se dotikale tudi Irelandovega penisa, saj naj bi se tako spolna energija z zdravilca prenesla na stranko, drugim pa naj bi s strastnim francoskim poljubljanjem izganjal zle duhove iz telesa.

Med terapijami pogosto gol

Komaj 15-letno dekle je po spoznanju, da jo je Ireland strahovito zlorabil, poskušalo narediti samomor, med lansko preiskavo pa je prišlo na dan, da je spolni obsedenec že v najstniških letih napadel 14-letno dekle. Šestdesetletnika, ki je bil med terapijami pogosto gol, je policija aretirala lani, potem ko so prijeli prijave več strank, med katerimi jih večina zdaj obiskuje psihoterapijo, da bi si povrnile samozavest in odpravile strah pred moškimi. 

Deli s prijatelji