21. NAJBOGATEJŠI RUS

Za izhod iz zapora 40 milijonov evrov varščine

Objavljeno 06. december 2017 21.10 | Posodobljeno 06. december 2017 21.12 | Piše: STA, Ma. M.

Ruski oligarh lahko le tako pride začasno na prostost.

Sulejman Kerimov (drugi z leve) v družbi turškega predsednika Erdogana in ruskega Putina. Fotografija je iz leta 2015.

AIX-EN-PROVENCE – Prizivno sodišče na jugu Francije je za ruskega milijarderja in politika Sulejmana Kerimova, ki je osumljen pranja denarja in davčne utaje, zahtevalo plačilo varščine v višini 40 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Enainpetdesetletnega Kerimova so prijeli novembra v francoski Nici zaradi suma pranja denarja in utaje davkov pri nakupu vrste razkošnih nepremičnin na francoski rivieri prek posrednikov. Aretacija je izzvala oster odziv Moskve.

Potem ko so ga 23. novembra obtožili pranja denarja in utaje davkov, je že plačal pet milijonov evrov varščine in oblastem izročil potni list, ne sme pa zapustiti regije. Tožilstvo se je pritožilo na višino varščine, tako mu je danes prizivno sodišče odredilo varščino v višini 40 milijonov evrov.

Ruski oligarh, ki zanika obtožbe, je zapustil sodišče v spremstvu telesnih čuvajev, ne da bi dal izjavo novinarjem. Niški tožilec Jean-Michel Pretre je pojasnil, da je bilo v igri med 500 do 750 milijoni evrov neprijavljenega denarja.

Pobrali so na milijone denarja

Preiskovalci sumijo, da je prek posrednika z velikimi količinami neprijavljenega denarja, ki je prihajal z računov v Švici in Monaku, kupil pet luksuznih vil na ekskluzivni lokaciji na francoski rivieri. Nekatere transakcije so presegale 100 milijonov evrov. Eno vilo so medtem prodali, štiri pa so zasegle francoske oblasti.

Sodišče je po plačilu 300.000 evrov varščine danes na prostost izpustilo tudi nepremičninsko agentko Irino Sadikovo, ki je bila edina osumljenka v priporu. Priznala je, da je pri prodaji vile dobila dva milijona evrov provizije, ki jih je naložila v Švici.

Upravnik posestev Kerimova v Franciji Cedric Faugeroux pa je pod sodnim nadzorom po plačilu 800.000 evrov.

Aretacija Kerimova, ki je od leta 2008 kot predstavnik Dagestana član zgornjega doma ruskega parlamenta, sveta federacije, je izzvala oster odziv Moskve. Rusko zunanje ministrstvo je na pogovore poklicalo odpravnika poslov na francoskem veleposlaništvu v Moskvi in mu predalo protestno noto. Duma je sprejela resolucijo, s katero je aretacijo označila za kršitev Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih iz leta 1961. Kerimov ima namreč diplomatski potni list in poslansko imuniteto, so poudarili.

Politik je obogatel v 90. letih prejšnjega stoletja po razpadu Sovjetske zveze. Po ocenah revije Forbes je 21. najbogatejši človek v Rusiji, njegovo premoženje pa je vredno 6,3 milijarde ameriških dolarjev. Njegova družina je med drugim lastnica največjega ruskega proizvajalca zlata Polyus.

Deli s prijatelji