BRAČ

Z enim izmed najhujših požarov se bori 280 gasilcev

Objavljeno 16. julij 2011 19.56 | Posodobljeno 16. julij 2011 21.22 | Piše: Mi. S./STA

Na hrvaškem otoku se gasilci borijo z ognjem, ki je uničil že 4000 hektarov površine

Zgorelo je že skoraj pol otoka
BOL Požar, ki že tri dni divja na hrvaškem otoku Brač, je trenutno pod nadzorom, gasilci pa se še naprej borijo z ognjenimi zublji, je za Dnevnik Televizije Slovenija povedal poveljnik gasilcev na Braču Ivan Jakšić. V gašenju požara po njegovih besedah trenutno na terenu sodeluje med 270 in 280 gasilcev.

Ocenil je, da se bodo razmere na dalmatinskem otoku izboljšale v noči na nedeljo, območje pa bi lahko sanirali v dveh do treh dneh.

Brez evakuacije

Otok je po poročanju hrvaških medijev danes obiskal tudi hrvaški minister za turizem Damir Bajs, ki je poudaril, da se požar, ki ogroža vzhodni del Brača, širi, da pa evakuacija prebivalcev za zdaj ni potrebna.

Poveljnik gasilcev Mladen Jurin je za hrvaško televizijo HRT ocenil, da bo na Braču gorelo vsaj še nekaj dni, saj se požar širi z vetrom, poroča hrvaški spletni portal index.hr. Požar za zdaj ni niti lokaliziran niti pod nadzorom.

Opečena le ena ženska

Ogenj za zdaj ni terjal smrtnih žrtev. V požaru je bila poškodovana le ena ženska, ki je želela iz ognja rešiti svoje ovce dobila je nekaj lažjih opeklin po eni roki in telesu, zato so jo z gliserjem prepeljali v bolnišnico v Splitu.

Eden najhujših na Hrvaškem

Vzrok enega najhujših požarov na Hrvaškem v zadnjih 10 letih še ni znan, po neuradnih podatkih pa policija preiskuje možnost, da so ga zanetili turisti, ki so pekli meso na žaru.

Gasilci, ki se z ognjenimi zublji na tem dalmatinskem otoku borijo že tri dni, so danes dobili pomoč s celine. Na Brač je popoldne prispelo več kot 50 gasilcev z 19 vozili, ki bodo zamenjali del kolegov, da si bodo ti lahko odpočili. Ogenj skušajo ukrotiti tudi s pomočjo dveh letal in dveh helikopterjev, vendar pa gašenje iz zraka močno ovira gost dim.
Deli s prijatelji