PRIJET V NEW DELHIJU

Slovenec tihotapil orožje za krivolov

Objavljeno 03. maj 2017 17.21 | Posodobljeno 03. maj 2017 17.19 | Piše: Lovro Kastelic

Borisa Sobotiča Mikoliča in še dva Indijca so prijeli na letališču v New Delhiju.

Boris Sobotič Mikolič je v indijskem priporu. Foto: osebni arhiv

NEW DELHI – Preiskovalci indijskega urada za boj proti kriminalu in tihotapljenju (DRI) so se pohvalili, da so razbili mednarodno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem orožja in delov zaščitenih živali. Pri tem so na letališču v New Delhiju prijeli tudi slovenskega državljana, po neuradnih podatkih Borisa Sobotiča Mikoliča iz Poljčan, in dva njegova pomagača. O Borisu Sobotiču Mikoliču smo pred časom že poročali. Pred tremi leti in pol se je zgodila nevsakdanja, tragična nesreča. Tik pred vstopom v leto 2014 sta bila v Poljčanah starejša Italijana, tja sta prišla po lovske trofeje. Za svoj novi lovski revir sta si izbrala neposeljen del Boča nad Poljčanami. Z njima je bil vodnik, domačin Boris Sobotič Mikolič.

Večerilo se je že. Šele nekaj minut pred 16. uro se je lovska družba z osebnim avtomobilom odpravila proti vrhu Boča. Zunaj naselja Zgornji Hrastovec je Boris Sobotič Mikolič, ki je kot poznavalec terena sedel za volanom, nenadoma zapeljal na gozdno cesto, ki vodi proti vrhu hriba. Četudi bi moral vedeti, da je cesta označena kot gozdna in namenjena le spravilu lesa z ustreznimi prevoznimi sredstvi, se je trojica oboroženih lovcev v osebnem avtomobilu podala proti vrhu. Toda sredi poti si je slovenski voznik, v avtomobilu sta bila še 67-letna Italijana Mario Maurizio Peroni in Antonio Remo Flores, premislil. Menda naj bi bila razmočena cesta preveč spolzka, da bi lahko vozilo pripeljalo do vrha. Začel je voziti vzvratno, pri tem pa je zapeljal z gozdne ceste. Terenec je v trenutku, ko so leva kolesa zapeljala s ceste, začel drseti po pobočju. Avto je najprej trčil v skalo, zatem se je začel prevračati in zadel ob več dreves, obstal je na boku.

Malomarna vožnja

Med drsenjem po pobočju je Peroni, ki ni bil pripet z varnostnim pasom, z glavo večkrat udaril ob kovinske dele terenca, nato pa padel iz avtomobila, in to je bilo zanj usodno. Na patologiji so med obdukcijo ugotovili, da je imel večkratne zlome kosti svoda, močno je imel obtolčeno lobanjo, možgani so bili zelo otečeni in poškodovani. Voznik Boris Sobotič Mikolič in drugi sopotnik sta jo odnesla z modricami.

Mariborsko tožilstvo je vozniku očitalo, da je vozil osebni avtomobil po gozdni vlaki, ki je po pravilniku namenjena le spravilu lesa, in ne vožnji z običajnimi prometnimi vozili. Kot voznik, ki je imel v času nesreče vozniško dovoljenje že več kot 13 let, bi moral vedeti, da lahko povzroči tragedijo, a je lahkomiselno menil, da se to ne bo zgodilo. Sprva so ga ovadili zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom, a so bili tožilci po koncu preiskave drugačnega mnenja in ga obtožili povzročitve smrti iz malomarnosti. Grozilo mu je pet let zapora.

»Ker je bil obtoženi doslej nekaznovan, ker gre za malomarno kaznivo dejanje in ob dejstvu, da skrbi za dva mladoletna otroka,« je naštela sodnica Andreja Lukeš in izrekla leto in šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. »Poudariti gre tudi, da se je obtoženi zavezal nakazati sredstva v humanitarne namene,« je še dodala.

»Kaj podobnega se ne bo več zgodilo!« je ob izreku kazni tedaj glasno obljubljal brezposelni policist, a je po treh letih in pol znova padel v nemilost, le da tokrat preiskovalcev DRI. Ti so torej v teh dneh razbili mednarodno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem orožja in delov zaščitenih živali, ter prijeli Borisa Sobotiča Mikoliča ter še dva njegova indijska pajdaša.

Tihotapski krivolovci

Strastni 44-letni lovec se je z indijskima prijateljema v New Delhi podal iz Ljubljane. Potovali so s turško letalsko družbo. In imeli pri sebi 25 kosov nezakonito uvoženega orožja. Izdala jih je napačno deklarirana pošiljka. Amita Goyala, Anila Kumarja Langala in Sobotič Mikoliča so takoj priprli, sprva zaradi domnevne kršitve carinskih predpisov in izognjenja plačila uvoznih dajatev. Naš človek se je sicer branil, češ da je na poti na strelsko tekmovanje, indijski zakoni sicer dovoljujejo registriranim in usposobljenim strelcem omejen uvoz streliva in orožja, a mu niso verjeli. Zagnali so obsežno akcijo.

Ta jih je kmalu pripeljala globoko v džunglo Muzaffaranagar v indijski državi Utar Pradeš. Kmalu po prijetju našega državljana so obkolili hišo upokojenega polkovnika Devendre Kumarja Bišnoja in njegovega sina Prašanta ter zasegli več kot sto kosov strelnega orožja (44 pištol), izdelanega v Italiji (beretta, arsenal, benelli), Avstriji (glock) in Nemčiji (blaser), pa še 50.000 nabojev, vrsto dragih kamer in daljnogledov za nočno opazovanje. In ne le to: zasegli so še večjo vsoto denarja, kože leoparda in indijske antilope ter še mnogo drugih delov nekaterih strogo zaščitenih živali, denimo devet lobanj chinkare, indijske antilope ter jelena sambarja (skupaj z rogovjem), 117 kilogramov surovega mesa zaščitenega nilgaia ter še nekaj nožev z ročaji iz prepovedane slonovine. Ugotovili so, da je bil en leopard ustreljen le nekaj ur prej.

Indijski mediji medtem poročajo, da je bilo prijetje slovenskega državljana izjemno dragoceno in nadvse pomembno, saj so končno z dovolj dokazi stopili na prste mogočni in mednarodni združbi, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem orožja in divjim lovom.

Kot so v zvezi z dogodkom sporočili z zunanjega ministrstva, je na slovensko veleposlaništvo v New Delhiju že poklicala žena prijetega slovenskega državljana, ki bo vse do 15. maja, ko naj bi se pojavil pred sodiščem, v priporu. Veleposlaništvo ji je posredovalo podatke o odvetniški pisarni, ki lahko prevzame pravno zastopanje slovenskega državljana v postopku. 

Deli s prijatelji