GROZLJIVO

Posilil in ubil šestletnico

Objavljeno 13. avgust 2014 19.13 | Posodobljeno 13. avgust 2014 19.15 | Piše: E. B.

Za umor in posilstvo male Jenise bodo sodili sedemnajstletniku.

SEEATTLE – Bilo je v noči na 2. avgust, ko je šestletna Jenise Wright izginila iz mobilne hiše v Bremertonu pri Seattlu, kjer je živela s starejšima sorejencema in starši. Po skoraj štiridnevnem iskanju so našli njeno truplo, v blatni mlaki, nedaleč od doma, v ponedeljek pa so prijeli in obtožili tudi edinega osumljenca.

Sedemnajstletni Gabriel Gaeta je bil družinski prijatelj, ki je z Jamesom Wrightom, dekličinim očetom, redno sekal drva in se učil vsakršnih priročnih del. Zakaj se je usodne noči spravil nad deklico, še ni znano, a obdukcija je pokazala, da je prijateljico večkrat udaril s topim predmetom in jo zadavil, DNK-analiza pa je pokazala še, da jo je tudi posilil. Kako je Jenise zvabil iz hiške, ni znano, znakov vloma ni bilo, niti nasilja, ki bi namigovalo, da je bila deklica že doma ugrabljena. Wrightovi so policiji še pojasnili, da je pogosto sama odtavala od doma: nič kaj boječa ni bila, so povedali, pogovarjala se je z vsakomer, tudi s popolnimi tujci, bila je družabna kot noben drug otrok v soseski. Prav zato so izginotje prijavili šele naslednji večer, tako dolga odsotnost pač ni bila značilna niti za pogumno Jenise: iskali so jo vsi sosedje, policisti so prečesali vse 103 mobilne hiše, o šestletnici ni bilo ne duha ne sluha.

Po nekaj dneh so v bližnjem gozdu odkrili golo trupelce, oblačila pa raztresena vse naokrog: vsa soseska je žalovala in prižigala sveče – tudi Gabriel, ki ni bil med Wrightovimi in sosedi osumljen niti za hip, saj je bil trem otrokom kakor starejši brat. Policisti so pravzaprav pod drobnogled sprva vzeli starše – očeta Jamesa sta namreč 2001. doleteli obtožbi zaradi spolnega nadlegovanja dveh deklic, a so ga nazadnje obsodili le pogojno –, zato so dvanajst- in osemletnega otroka za čas preiskave socialni delavci odpeljali od doma. Toda že po nekaj dneh je analiza vzorcev DNK, ki so jih iz ustne votline odvzeli številnim sosedom, pokazala neverjetno ujemanje: Gaetove sledi so našli vsepovsod po ubogi Jenise, najstnik pa je po zaslišanju priznal brutalna dejanja.

Sodili mu bodo kot odraslemu, je zdaj sklenilo sodišče, in sicer za umor prve stopnje in posilstvo, doleti pa ga lahko dosmrtna ječa.

Deli s prijatelji