KRUTO

Poreč: Pritožil se je nad postrežbo, natakar pa ga je pretepel

Objavljeno 23. julij 2014 17.25 | Posodobljeno 23. julij 2014 17.27 | Piše: T. L.

Nizozemski turist je z ženo in s štirimi mladoletnimi otroki prišel v restavracijo na hrano in pijačo.

Fotografija je simbolična

POREČ – Domačini in tuji gostje še zdaj težko verjamejo, kaj se je zgodilo v središču s turisti prepolnega Poreča. Zaradi pritožbe nad gostinskimi storitvami je namreč v reškem kliničnem centru pristal 38-letni Nizozemec Michael Rolleman. V bolnišnico so ga pripeljali nezavestnega.

Zlom spodnje čeljusti, zlom nosne kosti, pretres možganov in odprta rana na glavi – to so posledice brutalnega napada na očeta mladoletnih otrok, ki se je drznil v slaščičarni in restavraciji Bijeli san pritožiti nad postrežbo. Lastnikov sin, 23-letni Hajdin Bilali, ga je ob pomoči drugih natakarjev zaradi tega skoraj do smrti pretepel, poroča 24sata.

Policija še preiskuje okoliščine besednega spora, ki je prerasel v krvavo dramo. Po prvih podatkih je v nedeljo pred 20. uro Nizozemec skupaj z ženo, otroki in še eno družino sedel na teraso poreške restavracije v središču mesta in naročil hrano ter pijačo. Ker naročenega ni in ni bilo na spregled, se je Nizozemec pritožil natakarjem, po nekem času pa še enkrat.

Očitno nerazpoloženemu natakarju to ni bilo všeč, zato je turiste nagnal iz lokala in rekel, da jim pijače ni treba plačati. Ko so gostje zapuščali lokal, so natakarji vseeno zahtevali, da pijačo plačajo. Nizozemec je odgovoril, da se tako niso dogovorili. In potem se je začelo ...


Na nogah tudi lokalna oblast

Zaradi brutalnega pretepa je pretepenega Nizozemca na Reki obiskal tudi minister za turizem, Darko Lorencin. Izjav ni dajal, saj ne želi, da se njegov obisk izkoristi v promocijske namene.  

Župan Poreča Edi Štifanić je obljubil, da bo mesto skupaj s turistično skupnostjo plačalo vse račune nizozemske družine. Poleg tega bodo preverili, kakšne so možnosti, da lastnikom odvzamejo teraso, s čimer želijo poslati jasno sporočilo o ničelni toleranci do divjaškega in neciviliziranega obnašanja. »Prebivalci ter zdajšnji in prihodnji turisti morajo vedeti, da se lahko v Poreču počutijo varne. Za takšne gostince pa v našem mestu zagotovo ni mesta,« je po pisanju Jutarnjega lista dejal župan.

Natakar je na turista najprej začel vpiti, po krajšem prepiru pa ga je z vso močjo s pestjo udaril Nizozemca v glavo. Očividci so povedali, da je padel po tleh kot pokošen. Menda ga je udaril z boksarjem. Nato pa se je Nizozemca lotila še trojica. Vreščanje otrok in turistov je priklicalo še več ljudi.

»Bilo je strašno. Videl sem človeka v nezavesti in vsega krvavega. Videla se je čelna kost ... Hitro so prišli reševalci, ki so mu ustavili krvavitve, medtem ko so otroci kričali okoli svojega očeta. Takšna brutalnost, to je pravi primitivizem,« se je hudoval 47-letni Porečan.

Zdravniki so se kar nekaj časa borili za življenje Nizozemca. Po zadnjih podatkih, ki jih navaja portal 24sati.hr, je njegovo stanje resno, vendar stabilno, čaka pa ga še ena operacija.

Po pretepu je policija prijela napadalca in je dan preživel na policiji. Čeprav je napadalcu sprva grozila kazenska ovadba zaradi poskusa umora, pa očitno ne bo tako: podali so namreč kazensko ovadbo zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb. 

Prestrašeni Rolleman želel na Nizozemsko

Rollemanova žena s hrvaškimi mediji ne želi govoriti, je pa z dvema otrokoma nameščena v enem od reških hotelov, moža pa v bolnišnici (v sobi je sam) vsakodnevno obiskujejo. Jutarnji list je neuradno izvedel, da je bil Rolleman v času, ko so ga pripeljali v bolnišnico v šoku in zelo preplašen, pri čemer je hotel, da ga operirajo na Nizozemskem. Osebje bolnišnice ga je nato vendarle pregovorilo, naj se da operirati pri njih, ker sicer obstaja nevarnost okužbe. 

Stric napadalca v bran nečaku

Hajdar Bilali, lastnik restavracije Bijeli san in stric napadalca Hajdina, trdi, da ni res, da si je natakar nadel na prste boksar, pa tudi to, da ni imel pomoči drugih natakarjev. »Kakšen boksar, kakšno brcanje? Večerja je zamujala, ker je bila velika gneča. Gostom smo se opravičili in hrano so vseeno dobili in jo začeli jesti. Toda Nizozemec se je začel vesti prostaško, zato sem ga prosil, naj odide, in mu rekel, da mu ni treba plačati. On pa je začel še drugim nizozemskim gostom govoriti, naj odidejo in ne plačajo. Naredil je pravo sceno in je prvi udaril nečaka, on pa mu je vrnil. Enkrat ga je udaril s pestjo, pri čemer je Nizozemec nerodno padel in z glavo udaril ob kamen. To se sploh ni zgodilo v restavraciji, ampak zunaj, na trgu. Nečak je vse priznal na policiji in so ga po zaslišanju izpustili,« je za Jutarnji list zatrdil napadalčev stric. 

Deli s prijatelji