OPRAN KRIVDE

Po ženinem umoru se 
bo bogati vdovec izvlekel

Objavljeno 06. december 2015 18.00 | Posodobljeno 06. december 2015 18.00 | Piše: E. B.
Ključne besede: Shrien Dewani

Vnovične preiskave v primeru Anni Dewani ne bo, je odločil britanski mrliški oglednik.

Tragična zgodba bo očitno ostala brez epiloga, so zgroženi svojci Anni Dewani: mrliški oglednik na Otoku je sporočil, da vnovične preiskave umora mlade Švedinje ne bo, Shrien Dewani tako spet ne bo odgovarjal na vprašanja o vpletenosti v krvave dogodke usodne noči.

Spomnimo, par naj bi med vožnjo s taksijem po nevarni četrti v južnoafriškem Cape Townu med poročnim potovanjem novembra 2010 ugrabila in oropala tolpa; nevesto indijskega rodu je nazadnje ustrelila, njenega moža, premožnega britanskega poslovneža, in taksista pa potisnila iz vozila. Annijino truplo z usodno rano v vratu so našli v zapuščenem vozilu dan pozneje, manjkali so tudi njen nakit, ura in denar, toda kmalu so se pojavili sumi, da je Shrien zrežiral napad in najel morilce. Dewani se je potem več kot tri leta izmikal roki pravice in se izgovarjal z duševno stisko in depresijo, 2014. pa ga je Velika Britanija le izročila državi, v kateri naj bi zagrešil krvavi zločin. In čeprav so tam proti njemu pričali kar trije moški, zdaj že obsojeni, in so tožilci med procesom predstavili tudi verjetni motiv (Dewani naj bi bil biseksualec, ki je za spolne storitve dokazano redno plačeval drugim moškim, zaradi svoje spolne usmerjenosti pa da je takoj po poroki obžaloval zakon z 28-letno Švedinjo, ki jo je zato sklenil pokončati), je sodnica Jeanette Traverso kljub nasprotovanju javnosti dokaze označila za preohlapne in obtoženca, ki izhaja iz zelo premožne britanske družine, oprostila.

Družina žrtve ga je po procesu vztrajno prosila za pojasnila o tragičnem večeru in njegovem razmerju z lepo Anni pred poroko, ko naj bi se zaročenca pogosto burno prepirala, a je Shrien, kakor tudi med južnoafriškim procesom, vseskozi trmasto molčal. In kot kaže, mu sploh ne bo treba spregovoriti, kajti pristojni organi so dokončno sklenili, da razlogov za vnovično preiskavo kljub številnim neodgovorjenim vprašanjem ni – to odločitev pa bi lahko spremenili le novi dokazi. Njihov boj se še ni končal, so naznanili svojci umorjene s skrušenim očetom Vinodom Hindočo na čelu, pismo Dewanija, ki ga je 34-letnik poslal na sodišče, ni razkrilo ničesar novega, so sklenili, vsebina pa ostaja skrivnost.

Deli s prijatelji